15.11.2022 ob 23:32
Deli članek
Google plačal rekordno odškodnino

Mountain View  (MOREL/FoNet) – Google je pristal na plačilo 391,5 milijona dolarjev, da bi se izognil tožbi, ki jo je proti njemu vložilo 40 ameriških zveznih držav. Državni tožilci so Google obtožili zavajanja svojih uporabnikov glede zbiranja podatkov o njihovi lokaciji, tudi ko ti pri nastavitvi svojih računov izklopijo sledenje lokaciji, je poročal BBC.

Podjetju so naložili, naj bo v prihodnje transparentno glede sledenja lokaciji in naj razvije spletno stran, na kateri bodo uporabniki natančno videli, kateri podatki se zbirajo. To je največja izvensodna poravnava v sporu z več zveznimi državami zaradi ogrožanja zasebnosti v ameriški zgodovini. Prejšnji mesec je Google plačal 85 milijonov dolarjev zvezni državi Arizona zaradi podobnih tožb zaradi zbiranja podatkov o lokaciji uporabnikov. Zaradi enakih obtožb se Googlu še ni začelo soditi v Teksasu, Indiani, Washingtonu in okrožju Columbia.

Lokacije uporabnikov so oglaševalcem v pomoč pri promociji izdelkov, zato Google z oglasi ustvari letno 200 milijard dolarjev prihodkov. Generalna državna tožilka Oregona Ellen Rosenblum, ki je preganjala primer v imenu 40 zveznih držav, je dejala, da Google že štiri leta daje prednost dobičku pred zasebnostjo in dodala, da je to zvito, a nesprejemljivo. »Potrošniki verjamejo, da so izklopili sledilnik lokacije na Googlu, a podjetje kljub temu še naprej na skrivaj beleži vsak njihov korak in te podatke uporabljajo oglaševalci,« je dejal Rosenblum. (Konec)