08.08.2022 ob 23:37
Deli članek
Hitrost ubija

Ljubljana (MOREL)- V  tem tednu od 8. do 14. avgusta  bo na slovenskih cestah potekala akcija Hitrost, v kateri sodelujejo tudi slovenski policisti. Po vsej državi bodo poostreno preverjali, ali vozniki upoštevate omejitve hitrosti. Neprilagojena hitrost je namreč še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo ali celo umrejo. Lani je 49 ljudi izgubilo življenje v takšnih nesrečah, kar predstavlja skoraj 43 odstotkov vseh umrlih.

Podatki o stanju varnosti cestnega prometa tudi v letošnjem letu žal niso spodbudni, saj je Policija (po začasnih podatkih) obravnavala za 12 odstotkov več prometnih nesreč. Umrlo je 62 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta pa 67. V letošnjem letu se je za 8,5 odstotkov povečalo število hudo telesno poškodovanih in za 12,5 odstotkov število lahko telesno poškodovanih.

Poleti so prometne nesreče pogostejše, zato bodite previdni

Višje povprečne hitrosti so značilne predvsem za obdobja lepega vremena, ko so vozne lastnosti cest dobre, zato lahko vozniki dobijo lažen občutek varnosti in vozijo hitreje. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši, zato lahko do nesreče pride hitreje.

Za lastno varnost lahko največ naredimo vozniki sami

Da bi bila naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami, dosledno spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti ter vozniškemu znanju in izkušnjam bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo.

Agencija za varnost prometa in Policija zato voznike znova pozivata: "Poleti, ko so vozne razmere idealne, se vam zdi, da lahko vozite hitreje, da lahko tvegate več. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobite lažen občutek varnosti. Zato nikdar ne pozabite: hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Za dobro prometno varnost smo odgovorni vsi skupaj, zato se v prometu obnašajmo odgovorno: vozimo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti. Na pot se odpravite spočiti, pravočasno, v prometu pa ostanite strpni in umirjeni. Zato velja poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam."

Namen preventivnih aktivnosti in poostrenega nadzora hitrosti: vplivati na vozniško kulturo in narediti naše ceste varnejše

Z akcijo želimo umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšajo tudi tveganje za nastanek prometnih nesreč in težo njihovih posledic. S poostrenim nadzorom hitrosti želimo prometne udeležence opozoriti, naj bodo bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti. Dolgoročni cilj pa je vplivati na voznike, da bi spremenili svoj slog vožnje, in sicer da bi vozili čim bolj defenzivno, umirjeno ter z upoštevanjem šibkejših udeležencev v prometu.

Preventivna akcija je del evropsko usklajene akcije Speed, ki jo organizira Roadpol, so sporočili iz policije. (konec)