27.12.2023 ob 23:35
Deli članek
Hrvaška policista bosta pomagala slovenskim

Slovenski in hrvaški policisti bodo skupaj skrbeli za varnost na smučiščih na Kopah, na Rogli in v Kranjski Gori.

Kope (MOREL)- Slovenskim policistom, ki zagotavljajo varnost na smučiščih, sta se tudi letos, in sicer 23. decembra, pridružila hrvaška policista. Do 7. januarja 2024 bosta s slovenskimi policisti opravljala naloge na smučiščih na Kopah, Rogli in v Kranjski Gori. V tem času imajo namreč na hrvaškem šolske počitnice, precej hrvaških turistov pa jih izkoristi za obisk slovenskih smučišč.

Hrvaška policista bosta slovenskim kolegom pomagala pri sporazumevanju s hrvaškimi državljani, jim svetovala v primeru morebitnih nevšečnosti ter jim pomagala pri stikih s hrvaškim veleposlaništvom v Sloveniji. Tovrstno sodelovanje med obema policijama poteka že vse od leta 2013, izjema je bilo le leto 2021, ko so veljali ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. Gre za nadgradnjo večletnega sodelovanja v poletni turistični sezoni, ko slovenski policisti opravljajo podobne naloge na hrvaški obali.

Policisti vsako leto na smučiščih obravnavamo več kot 100 nesreč, približno polovica jih ima za posledico hude telesne poškodbe in te je policija skladno z zakonom tudi dolžna obravnavati. Največ udeleženih v nesrečah je otrok, starih med 7 in 14 let. Glede na državljanstvo so takoj za slovenskimi državljani drugi najpogostejši udeleženci nesreč državljani Hrvaške.

Med vzroki nesreč policisti pri udeležencih največkrat ugotavljajo precenjevanje sposobnosti in znanja ter neprilagojeno hitrost in neprimerno izbiro smeri smučanja, pa tudi neprimerno vključevanje nazaj na smučišče. Policisti pri smučarjih, še posebej pa pri udeležencih nesreč, preverjajo tudi prisotnost oziroma vpliv alkohola, a se ta le redko potrdi.To so sporočili iz policije. (konec)