08.09.2023 ob 18:24
Deli članek
Obsojeni na 11.000 le zapora

Ankara (MOREL/FoNet) - Turški "kralj kriptovalut" Faruk Fatih Ozer, njegov brat Guven in sestra Serap so bili obsojeni vsak na 11.196 let zapora, ker so vlagatelje ogoljufali za več deset milijonov dolarjev, je poročal BBC.

Leta 2021 je Ozer z denarjem vlagateljev pobegnil v Albanijo, potem ko je njegova borza kriptovalut Todex nenadoma propadla. Junija letos je bil izročen Turčiji in na sojenju spoznan za krivega pranja denarja, goljufije in organiziranega kriminala. Na kratkem sojenju v Istanbulu sta bila Ozerjeva sestra in brat tudi spoznana za kriva istih obtožb in obsojena na enako kazen.

Takšne zaporne kazni so postale običajne v Turčiji, potem ko so leta 2004 odpravili smrtno kazen, da bi izpolnili pogoje za vstop v Evropsko unijo. Tako je bil lani televizijski pridigar Adnan Oktar zaradi goljufij in spolnih zločinov obsojen na 8658 let zapora, enako kazen pa je prejelo deset njegovih privržencev. Tožilstvo je za Ozerja zahtevalo 40.562 let zapora, a je dobil skoraj štirikrat nižjo kazen.

Turki so začeli uporabljati kriptovalute za varčevanje denarja po strmem padcu lire pred več kot dvema letoma, Todex pa je bil ena največjih borz virtualnih valut, Ozer pa je kot finančni čarovnik pridobil nacionalno slavo. Vendar se je njegova platforma aprila 2021 zrušila. Investitorjevo premoženje je izginilo, Ozer pa je pobegnil iz države. Prijeli so ga lani v Albaniji na podlagi tiralice Interpola in izročili Turčiji. Turški mediji poročajo, da je Ozer pobegnil iz države s premoženjem v vrednosti dveh milijard dolarjev, a obtožnica, po kateri je bil obsojen, navaja, da izgube vlagateljev Todexa znašajo 356 milijonov lir, kar je bilo pred dvema letoma vredno okoli 43 milijonov dolarjev, zdaj pa zaradi padca vrednosti lire je vredna 13 milijonov dolarjev. (Konec)