12.02.2023 ob 21:06
Deli članek
Ponovno se začenja poostreni nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov

Ljubljana (MOREL)- Od jutri do nedelje bo na slovenskih cestah potekal prvi letošnji poostreni nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Vsakoletna nacionalna preventivna akcija, ki jo policisti izvajajo skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa, je namenjena skrbi za varnost omenjene kategorije voznikov. Nadzor je usklajen z združenjem evropskih prometnih policistov ROADPOL in bo potekal v več evropskih državah.

Policisti bodo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldanskem času, pri tem pa se bodo osredotočili zlasti na slovenske avtoceste in hitre ceste. Pri nadzoru se bodo ugotavljale najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil.

Preverjali bodo zlasti spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poleg tega bodo pozorni na kršitve prepovedi prehitevanja tovornih vozil na avtocestah in na morebitne kršitve, ki so povezane s prevozi lesa. To so sporočili iz policije. (konec)