24.07.2022 ob 20:16
Deli članek

Nova Gorica (MOREL)- Obširen požar, s katerim se že več kot teden dni bojuje goriški del Krasa, je danes vendarle pod nadzorom. Gasilci, vojaki, gozdarji, pa tudi vse ostale službe sistema za zaščito in reševanje ter prostovoljci, vsi se že deseti dan neumorno in požrtvovalno spopadajo z ognjem. V nujne naloge za obvladovanje izjemno zahtevnih razmer na terenu je že od vsega začetka vključena tudi policija.

Pri gašenju požara policisti pomagajo z obema policijskima helikopterjema. V vsem tem času so s pomočjo novega helikopterja Agusta Westland AW 169 opravili 600 odmetov vode (okoli 470.000 litrov) in tako pomagali preprečevati širjenje ognja. Drugi helikopter s termovizijsko kamero pa pregleduje območje požara zaradi odkrivanja morebitnih novih žarišč in nadzora nad požariščem.

Ob odrejenih evakuacijah prebivalstva so policisti s pomočjo predstavnikov krajevnih skupnosti in županom občine Miren - Kostanjevica obveščali krajane oz. večkrat neposredno izvajali evakuacije krajanov številnih vasi na goriškem Krasu, ter delov naselij Miren, Renče in Gradišče pri Prvačini v Vipavski dolini. Ob tem so organizirali tudi več evakuacij domačih živali, za katere so poskrbele pristojne službe. V evakuiranih naseljih so v preteklih dneh z večjim številom kriminalistov zagotavljali varovanje premoženja prebivalcev. Stekla je tudi že kriminalistična preiskava okoliščin za nastanek požara. To so sporočili iz policije. (konec)