21.01.2024 ob 18:57
Deli članek
Požar na terminalu, žrtev ni

Požar gasijo/ foto FoNet/AP

Sank Petersburg (MOREL/FoNet) - V požaru, ki je izbruhnil na terminalu ruskega neodvisnega proizvajalca zemeljskega plina Novatek v pristanišču Ust-Luga v Leningrajski regiji, žrtev ni bilo, je poročala agencija TASS, ki se je  sklicevala na lokalne oblasti.

"Osebje je bilo evakuirano, v okrožju pa je uveden režim visoke pripravljenosti," je povedal guverner območja Aleksandar Drozdenko. Dodal je, da so na teren odšli predstavniki ruskega ministrstva za izredne razmere, lokalne gasilske enote pa gasijo požar. Tehnološki proces v proizvodnem kompleksu Novatek-Ust-Luga je ustavljen, oblikovan je operativni štab za odpravo posledic, ocena škode pa bo objavljena naknadno, so sporočili iz družbe Novatek.

Spletna stran Marine Traffic je pred tem poročala, da je bilo v bližini pristanišča Ust-Luga zasidranih do pet tankerjev z gorivom, ki so pluli pod državnimi zastavami Paname, Gabona, Liberije in Grčije. Kot piše na uradni spletni strani Novateka, je kompleks Ust-Luga kompleks za frakcioniranje in pretovarjanje plinskega kondenzata, ki se nahaja v pristanišču Ust-Luga na Baltskem morju. Kompleks Ust-Luga predeluje stabilni plinski kondenzat v lahko in težko nafto, reaktivno gorivo, sestavino ladijskega goriva (mazut) in plinsko olje ter omogoča pošiljanje naftnih derivatov na mednarodne trge, navaja moskovska agencija. Kompleks so začeli obratovati leta 2013, njegova zmogljivost pa je znašala šest milijonov ton, po zagonu nove tovarne pa so jo povečali na sedem milijonov ton na leto. (konec)