12.02.2023 ob 22:07
Deli članek
Pozor, od jutri dalje na cesti znova otroci

Ljubljana (MOREL)-  Danes  se zimske počitnice končujejo še za skoraj 152.000 osnovnošolcev in srednješolcev. Na območju Gorenjske, Goriške, Notranjsko-kraške, Obalno-kraške, Osrednjeslovenske in Zasavske statistične regije jutri pričakujte več otrok v prometu in z odgovorno vožnjo poskrbite za njihovo prometno varnost. Jutri bo po napovedih pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo v notranjosti po nižinah marsikje megla ali nizka oblačnost.

Megla je pozimi zelo pogosta in izredno poslabša vidljivost. Ko je vidljivost manjša od 50 m, je najvišja dovoljena hitrost 50 km/h. Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporabljajo zasenčeni žarometi ali meglenke (ali kombinacija teh žarometov). Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil). Voznik ne sme pozabiti na izklop prednjih in zadnjih meglenk, ko megle ni več. Prav tako mora izklopiti zadnje meglenke takrat, ko ga dohiti drugo vozilo. Pri slabi vidljivosti vedno povečajte varnostno razdaljo. Megla je pogost vzrok za nalete in verižna trčenja na avtocestah in hitrih cestah. 
Na kolesu, skiroju, e-skiroju ali rolkah naj otroci vedno nosijo zaščitno čelado, ki jo Agencija za varnost prometa priporoča tudi po 18. letu. V mraku, temi, megli in pogojih slabše vidljivosti obvezno poskrbite za svojo vidnost. Kresnička ali odsevni trak sta po zakonu predpisana obvezna oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči, nosimo jih na vidnem mestu, obrnjene proti vozišču. Otroci naj bodo v vozilih pravilno nameščeni v otroških zadrževalnih sistemih, poskrbite za dosledno pripenjanje vseh potnikov v vozilu. Hitrost prilagajajte razmeram, v promet se podajte trezni, uporaba mobilnega telefona naj počaka na konec poti. V primeru zastojev vselej ustvarite reševalni pas, ne čakajte na zvok intervencijskih siren! To je sporočil sektor za razvoj in koordinacijo varnosti cestnega prometa Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa. (konec)