06.06.2024 ob 13:26
Deli članek
Prijeli skupino tihotapcev in preprodajalcev mamil

Celje (MOREL)- Celjski kriminalisti in policisti so v sodelovanju s kriminalisti Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi konec minulega tedna zaključili obsežno kriminalistično preiskavo s področja prepovedanih drog. V zaključnih aktivnostih so prostost odvzeli trinajstim članom kriminalne združbe in zasegli več prepovedanih drog.

Aleš Slapnik, pomočnik vodje Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Celje, in Mišo Radovančevič, vodja Oddelka za prepovedane droge v Sektorju za organizirano kriminaliteto UKP GPU sta povedala, da so policisti v preiskavi, s katero so začeli v začetku leta 2023 in jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju, uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Med preiskavo so ugotovili, da so osumljenci delovali v dveh kriminalnih skupinah, katerih člani so se med seboj občasno povezovali ter organizirali nakupe, hrambo in prodajo prepovedanih drog (heroin, kokain in ekstazi (MDMA)). Pri tem so vsakodnevno oskrbovali odvisnike z območja Policijske uprave Celje.

Člani združbe so delovali na območju policijskih uprav Celje in Ljubljana, kjer so kriminalisti identificirali več dobaviteljev. Pri izvajanju nelegalnih aktivnosti so imeli jasno razdeljene vloge in naloge. Pri ustvarjanju mreže preprodajalcev na območju celjske uprave so bili izredno iznajdljivi in previdni.Člani združbe dnevno oskrbovali odvisnike s heroinom, kokainom in ekstazijem.

Po ugotovitvah kriminalistov so osumljenci mesečno prodali najmanj dva kilograma kokaina. Zaradi predoziranja je ena oseba celo umrla. Maja letos so osumljenci med drugim prodali heroin osebi, ki je zaradi predoziranja umrla. V istem mesecu so kokain prodali tudi 19-letnemu dekletu, ki je zaradi zaužitja iskalo zdravniško pomoč in je bilo hospitalizirano.

Med preiskavo so osumljenim zasegli: kilogram in pol kokaina, 800 g heroina ter 1.300 g tablet MDMA (Ecstasya). V zaključni akciji so opravili dvanajst hišnih preiskav in pridržali dvanajst oseb dobro organizirane kriminalne združbe, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog. Deset so jih privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je devetim odredil pripor.

Zaradi suma storitve 36 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami po členu 186/I in III Kazenskega zakonika RS so ovadili 13 oseb, starih od 28 do 51 let. Vsi so slovenski državljani. Za storjena kazniva dejanja jim grozi od pet do petnajst let zaporne kazni. Med člani kriminalne združbe so bili nekateri v preteklosti že obsojeni za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog, tako na območju Slovenije kot tudi v tujini. Too so sporočili iz policije. (konec)