30.06.2022 ob 18:33
Deli članek
Prometna varnost nekoliko slabša

Ljubljana (MOREL)- Začela se je poletna turistična sezona, s pričetkom šolskih počitnic pa se tako domači kot tuji turisti množičneje odpravljajo na dopust. Naše ceste so zato pogosto polne, zaradi gneče ali nesreč pa lahko nastajajo tudi zastoji. V policiji zato opozarjamo na večjo strpnost in previdnost na cestah, saj lahko visoke temperature, še posebej v kombinaciji z zastoji, vplivajo na zbranost voznikov. Letos že precej tragičnih prometnih nesreč Letošnje poletje zaznamujejo vročina, gneča na cestah in žal tudi tragične prometne nesreče. V zadnjih dveh tednih je v prometnih nesrečah na slovenskih cestah umrlo 11 udeležencev cestnega prometa, sedem jih je prometno nesrečo tudi povzročilo. Umrli so štirje vozniki osebnega avtomobila, trije kolesarji, dva voznika enoslednega motornega vozila in voznik delovnega stroja ter potnik v osebnem avtomobilu. Najpogostejši vzrok za te nesreče je bila nepravilna stran oz. smer vožnje in neprilagojena hitrost ter neupoštevanje pravil o prednosti. Strokovnjaki za cestnoprometno varnost pa tragične nesreče na cestah pripisujejo tudi utrujenosti voznikov in vročini.

Poleti je na cestah veliko kolesarjev in motoristov

V sončnih dneh je na cestah tudi množica motoristov in kolesarjev, zato vsem voznikom svetujemo, naj bodo še bolj pozorni nanje, naj vozijo previdno. Odgovorno vožnjo pa svetujemo tudi voznikom koles in motornih koles, ki jih ob tem opozarjamo na uporabo zaščitne čelade. V zadnjih letih se je število udeleženih kolesarjev v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež. Ugotavljamo, da kolesarji s svojim ravnanjem velikokrat tudi sami prispevajo k nastanku nevarne situacije v prometu. Najpogosteje ne vozijo po pravilni strani ceste ali kolesarske steze, pogosto vozijo po površinah, ki niso namenjene kolesarjem, in ne uporabljajo zaščitne čelade. Zato znova opozarjamo: kolesarji, bodite pozorni na prometno signalizacijo in jo upoštevajte. Pred spremembo smeri vožnje večkrat poglejte, kaj se dogaja za vami, ter pravočasno in odločno nakažite svoj namen. Vedno uporabljajte le površino, ki je namenjena kolesarjem. Če ni kolesarske steze ali pasu, vozite čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Voznik in potnik na kolesu morata imeti do dopolnjenega 18. leta starosti med vožnjo ustrezno pripeto kolesarsko čelado, ki jo priporočamo tudi odraslim kolesarjem.

Hitrost ostaja najpogostejši dejavnik najhujših nesreč

Hitrost je še vedno eden najpogostejših vzrokov za nastanek najhujših prometnih nesreč. Zato policisti znova pozivamo: hitrost vožnje vselej prilagodite omejitvam, razmeram na cesti in svojim zmogljivostim ter tako ostanite varni in zgledni vozniki. Opazujte promet in predvidevajte ravnanje drugih udeležencev. Kolesa in motorji naj bodo tehnični brezhibni, za krmilo pa nikar ne sedajte pod vplivom alkohola.

Pretekli konec tedna motorist pod vplivom alkohola tudi čez 190 km/h tam, kjer je omejitev 90 km/h

Izpostavili bi primer, ko so policisti specializirane enote za nadzor prometa pretekli konec tedna obravnavali voznika motornega kolesa, ki je prekoračil hitrost izven naselja in vozil s povprečno hitrostjo 155 km/h. Pri ustavitvi je voznik kazal vidne znake alkoholiziranosti. Odrejen mu je bi preizkus, ki je pokazal rezultat 0,64 mg/l izdihanega zraka. V tem primeru gre za popolnoma neodgovorno ravnanje voznika motornega kolesa.

To je sporočil Drago Menegalija, predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete. (konec)