10.08.2023 ob 23:25
Deli članek
S helikopterji dostavljajo gorivo in rešujejo tudi živali

Ljubljana (MOREL)- Po vsej Sloveniji potekajo aktivnosti za sanacijo poplavljenih območij. Pomagajo tako pristojne službe, kot veliko prostovoljcev - sosedje, sorodniki, prijatelji, ali pa preprosto ljudje, ki na prizadetem območju nikogar ne poznajo, a imajo možnost pomagati. Poleg pridnih, močnih in spretnih rok je v takih trenutkih nepogrešljiva tudi zahtevnejša mehanizacija, ki pa za svoje delovanje potrebuje gorivo.

Zato dostavljajo tudi sode nafte, kar pa ni lahka naloga. Ekipa Letalske policijske enote je tako včeraj, 9. avgusta 2023, tudi s pomočjo reševalcev na vodi, dostavila sode goriva za bager, ki je trenutno ključen za sanacijo toka Savinje. Sode so s pomočjo vitla pripeli na helikopter in podvesno (tako, da med poletom visijo v zraku) previdno dostavili tja, kjer jih potrebujejo, pripeljali pa smo tudi drugo nujno opremo.

Prav tako so danes policisti s pomočjo helikopterja na kritično območje Koroške Bele, ki je ogroženo zaradi nevarnosti plazu, pripeljali material za obvladovanje razmer na plazu. Bil je izredno zahteven prevoz na zelo strmo in nestabilno območje.

Zdaj, ko so ljudje večinoma na varnem in njihova življenja niso več ogrožena, intenzivno pomagajo reševati premoženje ljudi, pa tudi življenje živali. Z območja Ljubnega ob Savinji so policisti prejeli zaprosilo, da s kmetije, ki so jo prizadele poplave, rešimo dva pujsa, ki sta preživela neurje.

Letalska policijska enota je odletela na pomoč in s helikopterjem pujsa dvignila v zrak in prestavila na varnejšo lokacijo, nekaj sto metrov stran. Družina, ki je v poplavah izgubila praktično vso kmetijo, hlev in kmetijsko mehanizacijo, uničen pa je bil tudi njen dom, je bila izjemno hvaležna. Na kmetiji je bilo še več živali, a sta preživela le dva pujsa in kobila, ki se je sama rešila. To so sporočili iz policije. (konec)