12.06.2024 ob 00:42
Deli članek
V Nemčijo je slovenska policija napotila deset policistov

Slovenski policisti pred napotitvijo v Nemčijo, kjer bodo pomagali tamkajšnji policiji

Ljubljana (MOREL)- Boris Rojs, vodja Oddelka za javni red in mir v Sektorju splošne policije na Generalni policijski upravi, je povedal: "Poleg policij držav udeleženk na UEFA EURO 2024 bo z nemško policijo pri zagotavljanju splošne varnosti ljudi in premoženja ter pri zagotavljanju javnega reda na prizoriščih v Nemčiji sodelovala tudi slovenska policija. V Nemčijo smo tako napotili deset policistov iz različnih enot – Generalne policijske uprave in policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Novo mesto in Kranj. In sicer bodo pod okriljem nemške zvezne policije delovali štirje policisti, pod okriljem nemške deželne policije Severno Porenje – Vestfalija pa šest policistov." "Na pot so krenili 8. junija in se nato v policijskih centrih v kraju Neuss in Bamberg udeležili nekajdnevnega usposabljanja v izvedbi nemške policije. Že predtem, konec maja, pa je Generalna policijska uprava zanje izvedla posebno prednapotitveno usposabljanje," je dodal.

Po besedah Borisa Rojsa bodo slovenski policisti pomembna vez med slovenskimi obiskovalci in nemško policijo, velik poudarek pa bo namenjen tudi pomoči našim državljanom ob morebitnih neželenih dogodkih. Poleg tega bodo nemškim kolegom aktivno pomagali pri zagotavljanju splošne varnosti in javnega reda. To bodo počeli z izvajanjem splošnih policijskih nalog, kot so opazovanje, patruljiranje, sodelovanje s slovenskimi navijači ipd. Sodelovali bodo tudi pri obravnavanju lažjih kaznivih dejanj.

Nekateri policisti bodo naloge opravljali v civilnih oblačilih, drugi pa v uniformah in oboroženi. Dva policista bosta sodelovala tudi v mednarodnem policijskem centru za izmenjavo informacij (International Police Cooperation Center – IPCC).

Naši policisti bodo naloge opravljali na ožjem in širšem območju mest, v katerih bo slovenska nogometna reprezentanca odigrala tekme, tj. predvsem v Stuttgartu, kjer bo 16. junija potekala tekma z Dansko, Münchnu, kjer bo 20. junija odigrana tekma s Srbijo, in Kölnu, kjer bo 25. junija potekala tekma z Anglijo. Prisotni bodo predvsem na železniških in avtobusnih postajah ter vlakih, v mestnih središčih, na letališčih in glavnih prometnicah, ki vodijo do stadionov ali so v njihovi okolici.

Slovenski policisti se bodo v Slovenijo vrnili najpozneje dva dni po zadnji tekmi slovenske reprezentance. To so sporočili iz policije.(konec)