02.02.2023 ob 14:47
Deli članek

Celje (MOREL) - Žal moramo znova poročati o novih primerih vandalizma v Celju. V noči na četrtek so neznani storilci močno poškodovali več kot 20 zasaditev mladih dreves, na različnih lokacijah v mestu. Nekatera drevesa bo zaradi poškodb treba nadomestiti z novimi. Teren, kjer so delovali vandali, so si dopoldan predstavniki javnega podjetja Zelenice ogledali ob navzočnost policije in popisali škodo. Ta bo precejšnja, o konkretni višini pa še ni mogoče govoriti.

Vandali so mestnem sadovnjaku na Golovcu tako polomili ali izruvali 5 dreves različnih sadnih sort in polomili 15 opor za drevesa. V Parku drevesce ob severni vezni cesti so poškodovali 4 drevesa, od tega je bilo eno drevo v celoti odžagano, ob novi kolesarski poti v bližini podhoda pri Plavi laguni pa so izruvali tri mlada drevesa.

Ob tem so vandali prevrnili betonski koše za odpadke ob pešpoti na Lavi, v mestnem parku pa poškodovali del kamnite skulpture v nedavno obnovljeni fontani.

V javnem podjetju Zelenice bodo sanirali nastalo škodo in drevesa, ki so utrpela nepopravljivo škodo, nadomestili z novimi. Primere vandalizma so prijavili policiji, pri zavarovalnici pa bodo uveljavljali povrnitev škode.

Na Mestni občini Celje ta nesprejemljiva dejanja, ki povzročajo veliko materialno škodo, najostreje obsojamo. Žalosti nas, da se z vandalizmom uničujejo mlada drevesa, še zlasti zato, ker so sredstva zanje prispevali tudi občani in podjetja, ki so s tem izkazali pripravljenost sooblikovati lepšo podobo mesta, ki mora biti naša skupna skrb. Zasaditev mladih dreves na različnih mestih v Celju za spodbujanje trajnostnega razvoja in lepšega okolja je naletela na zelo pozitiven odmev v javnosti, pohodi vandalov pa spodkopavajo ta prizadevanje Mestne občine Celje ter občank in občanov.

Občane prosijo, da o primerih vandalizma in škode, ki pri tem nastaja, sporočajo na Servis 48 ali elektronski naslov prostor@celje.si. Skupaj s policijo in drugimi pristojnimi službami si bodo še naprej prizadevali, da bi v čim večji meri preprečevali in omejili pojave vandalizma v našem mestu. To je sporočil Robert Gorjanc iz kabineta celjskega župana. (konec)