21.07.2023 ob 12:45
Deli članek
Varno z e-skirojem, varno v poletje!

 

Ljubljana (MOREL)-  Agencija za varnost prometa opozarja, da število prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev skokovito narašča, do 18. julija letos je bila zabeležena že 101. Letos je 66 voznikov e-skirojev oziroma 65,3 % samih povzročilo prometno nesrečo. V lanskem celotnem letu je ta delež znašal 65,8 %, dva voznika e-skiroja sta lani kot samoudeležena v prometnih nesrečah tudi umrla. V posledicah letošnjih prometnih nesreč z udeležbo e-skirojev je bilo 12 oseb hudo telesno poškodovanih, 69 pa lažje telesno poškodovanih.

Da so resne poškodbe voznikov e-skirojev v naraščanju, opozarja tudi Uroš Tominc, vodja Urgentnega kirurškega bloka, Univerzitetni klnični center Ljubljana. Dodaja, da gre predvsem za resne poškodbe mišično-skeletnega sistema, podobne poškodbam, ki jih beležijo pri kolesarjih in motoristih ter jih ni mogoče primerjati s poškodbami na navadnih skirojih. Največ poškodb je med mlajšo populacijo, uporaba zaščitne opreme je slaba, še opozarja.

Policisti so letos ugotovili že 468 kršitev pri vožnji z e-skiroji, v celotnem letu 2022 pa 727. Najpogostejše kršitve pri voznikih e-skirojev so povezane z nepravilno stranjo oz. smerjo vožnje, neuporabo čelade, vožnjo pod vplivom alkohola, neprilagojeno hitrostjo in uporabo mobilnega telefona med vožnjo. Ker se poleg vse večjega števila lastniških e-skirojev širijo tudi možnosti izposoje teh lahkih motornih vozil, Agencija za varnost prometa na vse uporabnike vnovič naslavlja poziv k odgovorni vožnji. (konec)