10.02.2023 ob 10:04
Deli članek
Varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov

Ljubljana (MOREL) - V ponedeljek, 13. februarja 2023, se začenja prva od treh letošnjih nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki bo trajala do 19. februarja in je evropsko usklajena. Koordinira jo Agencija za varnost prometa, policisti pa bodo v tem tednu izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili.

Po začasnih podatkih so bili v letu 2022 vozniki tovornih vozil udeleženi v 2.528 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 1.627, oziroma 64 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč je življenje izgubilo 7 oseb, od tega šest voznikov tovornih vozil, 49 oseb je bilo hudo poškodovanih, 380 oseb pa lažje poškodovanih. Agencija za varnost prometa je pred začetkom akcije za vse policijske uprave zagotovila 2.000 pripomočkov za pravilno pritrjevanje tovora, ki jih bodo razdeljevali ob poostrenem nadzoru. Na vse šole vožnje je Agencija naslovila dopis s pozivom, naj kandidate za voznike, ki opravljajo usposabljanje za pridobitev vozniškega izpita C, C1, D in D1 kategorije, še posebej opozorijo na vse elemente, potrebne za njihovo varno udeležbo v prometu.

Policisti bodo tudi pri rednem delu prioritetno izvajali nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi. Nadzor tovornih vozil se bo izvajal na vseh cestah, na avtocestah pa s preusmeritvijo tovornih vozil na kontrolne točke. Nadzori avtobusov bodo potekali tudi na avtobusnih postajališčih, nadzori prevozov potnikov pa se bodo izvajali tudi na avtocestah in hitrih cestah. V nadzorih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen, v več državah bo potekal do nedelje, 19. februarja. Policisti Specializirane enote za nadzor prometa in postaj prometne policije so med 30. januarjem in 3. februarjem 2023, v različnih oblikah nadzora prometa kontrolirali več tovornih in priklopnih vozil ter avtobusov. Pri tem so ugotovili več različnih prekrškov s področja tehnične brezhibnosti vozil ter nalaganja in pritrjevanja tovora, pa tudi kršitve predpisanega počitka. Tovrstni prekrški lahko pripeljejo tudi do tako tragičnih prometnih nesreč, do kakršne je 3. februarja 2023, prišlo na pomurski avtocesti, v kateri so umrle tri osebe.
 Simona Felser, v. d. direktorja Agencije za varnost prometa, je ob pričetku akcije dejala: »V letu 2022 so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 2.528 prometnih nesrečah, oziroma v vsaki 7. prometni nesreči na slovenskih cestah. V zadnjih petih letih je zaradi voznikov tovornih vozil umrlo največ pešcev (10 oseb) ter voznikov tovornih vozil samih (20 oseb). Število prometnih nesreč z udeležbo voznikov tovornih vozil se je do leta 2019 povečevalo, v letu 2020 je bil zabeležen padec, kot posledica ukrepov za zajezitev epidemije COVID-19 in manjšega obsega prometa. V letih 2021 in 2022 se je število prometnih nesreč z udeležbo tovornih vozil ponovno začelo povečevati. Agencija za varnost prometa in Policija letos izvajata tri akcije s poostrenim nadzorom in ozaveščanjem voznikov tovornih vozil in avtobusov glede obveznega pripenjanja z varnostnim pasom, neuporabe mobilnega telefona, doslednega zagotavljanja ustrezne varnostne razdalje, načrtovanja poti in počitkov, upoštevanja cestnih razmer, voznike pa znova pozivamo, naj za volan vselej sedejo trezni. Vse voznike v času zimskih mesecev še posebej opozarjamo na ustrezne pnevmatike, voznike tovornih vozil pa dodatno na ustrezno pritrjevanje in varen prevoz tovora.« (konec)