15.08.2023 ob 18:05
Deli članek

Celje (MOREL)- Več kot 500 srčnih prostovoljk in prostovoljcev, ki so se z desetimi avtobusi podali na delovne akcije v sedem v poplavah prizadetih občin, je včeraj ponovno dokazalo, kako močno Celjani stojimo skupaj v težkih trenutkih.

Mestna občina Celje se je v sodelovanju s Slovensko filantropijo in Civilno zaščito odzvala na klic solidarnosti ter pripravila že četrto organizirano delovno akcijo za odstranjevanje posledic nedavnih poplav, ki so prizadele Slovenijo. Prvih treh se je minulo nedeljo, torek in sredo udeležilo skoraj 200 prostovoljcev, udeležba na včerajšnji pa je presegla vsa pričakovanja.

»Zelo smo ponosni na izjemen odziv Celjank in Celjanov, ki so se v tako velikem številu odzvali našemu vabilu. To je že četrta delovna akcija, ki smo jo v teh dneh organizirali na Mestni občini Celje, za kar se iskreno zahvaljujem tudi mojim sodelavcem, ki so se izkazali z odlično organizacijo. Zahvala gre tudi podjetju Nomago, ki nam je pomagalo zagotoviti avtobuse, številnim podjetjem, ki so se odzvala z donacijami hrane, pijače, opreme in pripomočkov za čiščenje. Celjani smo znova dokazali, da imamo veliko srce in kako velika je moč skupnosti. Ta navdihujoča enotnost in solidarnost, ki jo je bilo videti pri vseh prostovoljcih, sta nedvomno lahko navdih pri premagovanju vseh izzivov, ki nas še čakajo. V imenu Mestne občine Celje se vsem iskreno zahvaljujem za udeležbo na delovni akciji, s katero smo ljudem v najbolj prizadetih območjih pokazali, da niso sami. Tudi v prihodnje bomo prizadetim občinam nudili vso potrebno pomoč, saj je dela še veliko,« je dejal župan Mestne občine Celje Matija Kovač, ki se je prav tako udeležil delovne akcije – s petdesetimi drugimi prostovoljci je posledice poplav pomagal sanirati v Gornjem Gradu.

Med drugim se je delovne akcije skupaj z ostalimi prostovoljci udeležila tudi Ministrica za kulturo Asta Vrečko, Celjanke in Celjani pa so v sklopu včerajšnje akcije odšli pomagat v občine Braslovče, Gornji Grad, Ljubno, Mozirje, Rečico ob Savinji, Škofjo Loko in Žalec.

»Najprej bi rada pohvalila pobudo Mestne občine Celje, da je organizirala to delovno akcijo, s katero smo lahko prostovoljci organizirano odšli na prizadeta področja. Sama sem bila del skupine, ki se je odpravila v Gornji Grad. Tam smo predvsem pomagali čistiti rečno strugo in nabrežje, najlepši del te akcije pa so zahvale domačinov, ki so sicer vidno pretreseni, a zato toliko bolj hvaležni za vsako pomoč. Lahko rečem, da je za mano čudovit dan, prežet s srčnostjo, prijateljstvom in enotnostjo,« je po prihodu nazaj v Celje dejala prostovoljka Jerneja.

Pred odhodom na delovno akcijo so se z lepo gesto izkazali tudi naši prijatelji iz Varaždina, ki so za poplavljena območja donirali razvlaževalnike. Donacijo so Gasilski zvezi Celje predali namestnik župana mesta Varaždin Miroslav Marković in Mestna gasilska organizacija Varaždin, s katero celjski gasilci že vrsto leto odlično sodelujejo. Razvlaževalnike so prevzeli gasilci iz PGD Zagrad-Pečovnik, ki jim je Savinja poplavila gasilski dom. Varadžinski gasilci so sicer cel dan pomagali tudi v Zgornji Savinjski dolini. To je sporočila Alja Tihle iz kabineta celjskega župana. (konec)