24.07.2022 ob 20:27
Deli članek
Zaradi izbruha vulkana svetovali evakuacijo

Vulkan Sakurajima/Foto FoNet

Tokio (MOREL/FoNet) – Zaradi izbruha vulkana Sakurajima na glavnem japonskem južnem otoku Kyushu so prebivalcem bližnjih mest svetovali evakuacijo, je poročala ameriška postaja NPR (National Public Radio).

Po poročilih japonske meteorološke agencije so po izbruhu iz vulkana v provinci Kagošima odletele velike količine dima in pepela, veliki kosi skal pa so odleteli do 2,5 kilometra daleč. Življenja ljudi so naša prednostna naloga in vsi naši viri so uporabljeni, da se lahko odzovemo na vsako situacijo, je dejal namestnik prefekturnega sekretarja Yoshiko Isozaki. Prebivalce je pozval, naj pozorno spremljajo obvestila lokalnih oblasti, da se bodo lahko zaščitili v primeru nevarnosti.

Japonske agencije so prebivalce opozorile, da lahko kamenje z vulkana pada do 3 kilometre od kraterja, tok lave, pepela in plina pa je možen do dva kilometra od kraterja. Vulkan Sakurajima se nahaja 1000 kilometrov od Tokia in je eden najbolj aktivnih japonskih vulkanov. Do leta 1914 je bil otok, po takratnem izbruhu vulkana pa je postal polotok Kyushu. (konec)