12.06.2023 ob 07:36
Deli članek
19. mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema se je uspešno končal

Art kino Odeon, eno od osmih priljubljenih prizorišč Kino Otoka v Izoli.

Izola (MOREL)- Pet festivalskih dni 19. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok – Isola Cinema v Izoli se je uspešno izteklo, za njimi je ostalo brez števila dragocenih spominov in marsikateri načrt za filmsko ter festivalsko prihodnost. Bogat in raznolik program filmskih projekcij za občinstvo vseh generacij, srečanj med ustvarjalci in gledalci, strokovnih izmenjav, živih glasbenih nastopov in pristnih druženj, je v predpoletno obmorsko Izolo privabil okrog 5.000 obiskovalcev, ki so toplo pozdravili enkratno obilje filmskih in obfilmskih doživetij. Zaključen je tudi festivalski program v sodelovanju z art kinematografi v Cerknici, Idriji, Sežani in Tolminu, sledi pa še kinootoški odmev s projekcijami v Kinodvoru v Ljubljani.

V Izoli se je odvila glavnina festivalskega dogajanja
Program festivala je potekal na osmih priljubljenih prizoriščih Kino Otoka pod streho in na prostem, v Letnem kinu Arrigoni, Art kinu Odeon, izolskem Kulturnem domu, Sončni dvorani JSKD Izola, v parku in na plaži Svetilnik, na Largu pri špini in v Manziolijevi palači.
V okviru skrbno izbranega mednarodnega programa avtorskih filmov, ki niso tekmovali med sabo, temveč složno sobivali v kinootoških sekcijah, smo na 41 javnih projekcijah prikazali 33 celovečernih in 62 kratkih filmov za odrasle, mladino in otroke. Nadalje smo pripravili sedem projekcij za skupine iz istrskih šol in vrtcev te filmskokritiško delavnico za mlade, v Izoli pa smo gostili tudi mednarodno skupino mladih selektorjev, ki so na festivalu predstavljali pretekle izbore oziroma izbirali filme za prihodnje programe zavoda Otok, ki je glavni producent festivala Kino Otok – Isola Cinema. 
Na programu za filmske profesionalce PRO Otok se je odvilo pet dogodkov, med drugim delavnica z naslovom S konkretnimi koraki do trajnostnih kulturnih dogodkov v sodelovanju z Motovilo in Umanotero ter strokovno srečanje Art kino mreže Slovenije na temo sestavljanja in ustvarjanja kino programov, ki bosta odmevala daleč onkraj festivalskih dni.
Nenazadnje smo se naužili živih glasbenih nastopov na Svetilniku in Largu pri špini, ki so nepogrešljiv del festivalskega dogajanja, ki je sicer v prvi vrsti posvečeno filmu, a si obenem vseskozi prizadeva tudi za vzpostavljanje dialoga med filmsko in drugimi zvrstmi umetnosti.
Med Kino Otokom je Izolo obiskalo 16 mednarodnih gostov, od tega jih je 12 na festivalu predstavljalo filmska dela, ki smo jih letos uvrstili na program. Poleg smo na Kino Otoku gostili tudi številne avtorje sekcije Video na plaži, ki je edina sekcija z javnim mednarodnim pozivom.

V prihodnjih dveh tednih se v Kinodvoru, enem od ključnih partnerjev festivala Kino Otok – Isola Cinema, nadaljuje program Otok v Ljubljani, od danes do 21. junija bodo na sporedu tri kinootoške projekcije.
Danes, 12. junija, bo ob 21.30 na Kinodvorovem letnem prizorišču Kinodvorišče na sporedu pretresljiv film Varen kraj (Sigurno mjesto, Juraj Lerotić, Hrvaška, Slovenija, 2022). Damir poskuša narediti samomor, zato ga hočeta mama in brat Bruno zaščititi – pred samim seboj in sistemom. Gre za boleč oseben prikaz spomina na intenziven vrtinec dogodkov odpira vprašanje osebnega in družbenega odnosa do nevednosti in tabujev, povezanih z duševnim zdravjem in s samomorom.
Jutri, 13. junija, bo v dvorani Kinodvora ob 17. uri na sporedu dokumentarno-igrani film 107 mater (Cenzorka, Peter Kerekes, Slovaška, Češka, Ukrajina, 2021) o Lesji, ki je kriva zločina iz strasti in zato služi sedemletno kazen v ženskem zaporu v Odessi. Pravkar je rodila prvega otroka in vstopila v svet žensk: sojetnic, medicinskih sester, čuvajk, žena in vdov, hčera, sester, nosečnic in žensk z otroki. Film je osredotočen na številne podrobnosti na prvi pogled uniformiranega sveta in je spodbuja razmislek o neštetih raznolikih obrazih materinstva.
V sredo, 21. junija, pa bo 21.30 na Kinodvorišču na sporedu film Sveti pajek (Holy Spider, Ali Abbasi, Danska, Nemčija, Francija, Švedska, 2022). Gre za brezkompromisen film, posnet po resničnih dogodkih iz let 2000 in 2001, ki spremlja novinarko, ki raziskuje brutalne serijske umore prostitutk v iranskem mestu Mašhad. Morilca mnogi spoštujejo kot junaka, saj ulice »očiščuje« nespodobnosti in greha. Vseskozi napet triler je boleče realističen portret in ostra obsodba družbe globoko ukoreninjenega zatiranja žensk. Tekmovalni program festivala v Cannesu 2022. To so sporočili organizatorji. (konec)