01.06.2021 ob 13:33
Deli članek
Brutalna iskrenost sodobne češke pisateljice Pavle Horákove

Ljubljana, (MOREL) -  Roman češke pisateljice Pavle Horákove z naslovom Teorija čudnosti je briljantna zgodba o urbani intelektualki, ki v navideznih naključjih odkriva globlji smisel in iz njih spleta teorijo čudnosti. »Pavla Horáková je redka ptica med sodobnimi češkimi pisci: izobražena, duhovita, prefinjena… in rahlo skrivnostna. Tako kot je njen novi roman, ki velja za najbolj presenetljivo delo češke literature v zadnjem desetletju,« poudarjajo v založbi Sanje, ki je njen roman v prevodu Anjuše Belehar objavila v zbirki Otroci slave. Pisateljica, književna prevajalka in radijska novinarka Pavla Horáková je leta 2019 prejela češko literarno nagrado magnesia litera za prozo za roman Teorija čudnosti, izdan leta 2018.

Glavna junakinja Ada Sabová, mlada znanstvenica z Inštituta za interdisciplinarne humanitarne študije človeka se na prvi pogled morda zdi stereotipna mlada, urbana intelektualka. Razočarana je nad odnosi s predvidljivim vzorcem, ki se ga je navzelo njeno življenje, in predvsem naveličana svoje službe na inštitutu. Službeno se posveča raziskovanju medosebnih simpatij na podlagi prvega vtisa, zasebno pa odkrivanju različnih čudnosti, časovnih prevezav, zgodovinskih ponovitev in nenaključnih naključij. Njeno družabno življenje je omejeno na odnose s starši, bratom, psihoterapevtko in nekaj sodelavci. Po tihem pa jo razveseljuje nenavadno razvedrilo… Njeno pozornost pritegnejo manjše, a očitno naključne nenavadne podrobnosti, ki jih vidi plesati povsod okoli sebe, nato pa ugotovi, da njihovo pojavljanje dejansko sledi določenim vzorcem, kar ima za posledico nečesa, kar skrivoma poimenuje teorija čudnosti. Rastoča obsedenost z iskanjem pogrešanega sodelavčevega sina Ado postavi na novo pot – in njeno lično, urejeno, predvidljivo življenje nenadoma naredi povsem nepričakovan zasuk. Teorija čudnosti je zmnožek izjemnega literarnega talenta, sijajnega intelekta in nečesa, čemur bi morda lahko rekli ženska mistika, poudarjajo v založbi Sanje.

V spremni besedi pojasnjujejo, da v času, ko smo obkroženi z mnoštvom resnic, je tudi pojem 'velikega romana' postal izmuzljiv. »Gotovo je, da o Teoriji čudnosti ne govorimo enako kot o klasičnih romanih 19. ali eksperimentalni romanih z začetka 20. stoletja. A kaj, ko je Teorija čudnosti stvar obrnila na glavo in pokazala, da v resnici morda nič takega sploh ne obstaja, saj v prepletu in povezanosti sveta vse nosi enako težo. In če nam še vedno ne da miru, kakšen roman je pravzaprav Teorija čudnost – razen sodoben, nenavaden, izmuzljiv in morda tudi velik,« so zapisali v spremni besedi. Pri tem pa so dodali, da je Teorija čudnosti v prvi vrsti roman, ki nam na svojevrsten način kaže podobe nas samih in sveta, ki ga opazujemo, a tolikokrat ne opazimo. Roman je pri tem za nameček še brutalno iskren, a ne grob, berljivo lahkoten, a ne površinski, premišljeno strukturiran, a ne okostenel. Teorija čudnost je tudi roman o svobodi. O tem, kako težko je izstopiti iz sistema, pa četudi nas ta počasi in gotovo pošilja v smrt. Ada Sabová je to ugotovila pravočasno in se odločila za korak v svobodo. Urednica v založbi Sanje Andreja Udovč Teorijo čudnosti priporoča tistim, ki jih intrigira fizikalno dejstvo, da se čudnost ne ohranja pri šibkih interakcijah. (konec)zz