21.10.2021 ob 15:36
Deli članek

 

Ljubljana,  (MOREL) - Prikrite in raziskane skrivnosti človekovega telesa so sedaj pozorno naštete v eni knjigi, ki jo je spisal poljudnoznanstveni pisatelj Bill Bryson s preprostim naslovom Človeško telo in podnaslovom Vodnik za stanovalce. Slabe dve leti po izidu angleškega originala Človeško telo je bralcem v slovenščini prinesla Mladinska knjiga Založba (MKZ). Za vse bralce, ki jih zanima dogajanje tudi v preostanku narave je MKZ na voljo dala novo uspešnico nemške avtorice Elli H. Radinger Darilo divjine, ki govori o tem kako je divjina v nas globoko zakoreninjena in pravi, da narava vsakomur daje tisto, kar potrebuje.  

Bill Bryson je eden najbolj priljubljenih piscev poljudnoznanstvenih knjig, med drugim pa je tudi avtor veleuspešnice Kratka zgodovina skoraj vsega, ene najbolj priljubljenih knjig na področju poljudne znanosti in v svetovnem merilu eno najbolj prodajanih neleposlovnih del sodobnosti. Ta je knjiga pri MKZ pred 15 leti postala temeljni kamen poljudnoznanstvene zbirke Esenca in kot so knjigi na pot zapisali uredniki, avtorja odlikuje predvsem napet in humoren način pripovedovanja, saj z željo po približanju znanosti širši javnosti naredi še tako neverjetne količine znanosti prebavljive in zanimive. V knjigi Človeško telo na zanimiv in humoren način razkriva na tisoče nalog, ki jih mora opraviti naše telo, da lahko živimo iz dneva v dan. Bryson se je odločil, da mora o človeškem telesu izvedeti več, ko je po naključju ugotovil, da se je rodil samo z eno ledvico namesto dvema in da to ni redko. Vsaka stran njegove knjige Človeško telo - Vodnik za stanovalce je hvalnica človeškemu telesu. Avtor prične s pojasnili kako sestavimo človeka ozirom s ceno surovin, ki so potrebne za gradnjo človeka in ob predstavitvi številnih podatkov ugotovi, da na elementih, iz katerih smo sestavljeni ni nič posebnega, razen tega, da smo iz njih sestavljeni. Prav to je skrivnost, ki ji pravimo življenje, še doda. Sprehodi se skozi kožo in lase in nadaljuje z našimi mikrobi, ki so bistvenega pomena za obstoj. Naše telo predstavlja domovanje kakim 40 tisoč vrstam mikrobov, njihova skupna teža pa znaša okoli kilogram in pol, približno toliko kot teža možganov. Posebno pozornost nameni tudi opisu pomena virusov in k slovenski izdaji knjige posebej napiše uvodno besedo v kateri opiše naše soočenje z novo vrsto koronavirusa Covid-19. V telesu je približno trideset bilijonov človeških celic in od trideset do petdeset bilijonov bakterijskih celic. Če gledamo z genetske plati, pa imamo v sebi okoli dvajset tisoč lastnih genov ter do kakih 20 milijonov bakterijskih genov. S stališča genov je torej človek 99 odstotkov bakterijski in manj od enega odstotka človeški. Pisatelj v enako širokem in s številnimi podatki podprtem obsegu poda ogromno drugih podatkov o možganih, glavi, grlu in goltanju, hormonih in notranjih organih, imunskem sistemu, hrani in prebavi, spancu, gibanju, srcu, krvi, živcih, bolečini ter boleznih in zdravilih. V knjigi je zaobjeto celo telo ob prebiranju številnih osupljivih podatkov, kaj vse zmore naše telo in kako je sestavljeno ga bomo še bolj cenili in se zavedali njegove veličastnosti.

Nemška avtorica, ki je pred leti opustila odvetniški poklic Elli H. Radinger in se posvetila raziskovanju in pisanju o volkovih je z uspešnicama Modrost volkov in Modrost starih psov očarala tudi slovenske bralce. Letos se predstavlja s svojo najnovejšo knjigo Darilo divjine, ki jo je večji del napisala med koronavirusnimi ukrepi v svoji pisarni. »Okužena sem z virusom – z virusom divjine,« je uvodoma zapisala avtorica in dodala, da »ko se človek okuži z njim, se ga do konca življenja ne znebi.« Poudarila je, da je divjina spremenila njeno življenje, razmišljanje in v njej vedno znova najde mir.« Kot so zapisali v MKZ gre za čudovit preplet izkušenj in spoznanj, kaj se lahko ljudje, bolj kot kadarkoli prej odtujeni od narave, od te iste narave oziroma divjine naučimo. »Čarobnost divjine me je pred leti prevzela in postala sem njena odvisnica. Prisilila me je, da sem se bolje spoznala, več izvedela o drugih in o tem čudovitem, a hkrati norem svetu, v katerem živimo. V divjini sem občutila pristno lepoto in čudežnost: prostrano nebo Montane, globoke soteske Velikega kanjona, osupljivo zvezdnato nebo v jasni, hladni noči v puščavi in čarobni ples severnega sija. Doživela sem srečanja z divjimi živalmi, ob katerih mi je zastal dih. Divjina je spremenila moje življenje in način razmišljanja. V njej vedno najdem mir. Moje življenje v nedotaknjeni naravi je bilo – in je še – darilo«, pravi Elli H. Radinger, ki je v raziskovalnem centru Yellowstone v ZDA raziskovala volkove skoraj trideset let. Knjiga Darilo divjine prinaša čarobne zgodbe in spoznanja o vzporednicah med divjino in človekom. Kajti divjina vsakomur podari, kar potrebuje – pustolovščine, sproščenost, vztrajnost, zaupanje, svobodo, mir, pogum, hvaležnost… V divjino, Na območju volkov, Po grizlijevih sledeh, Dežela bizonov, Moji ljubljenčki kojoti, Kiti in orli, Srečanja v deželi Indijancev Navaho, povejte volkovom, da sem doma… je le nekaj naslovov navdihujočih zgodb. (konec)zz