21.01.2022 ob 22:42
Deli članek
FEBRUAR V NARODNEM DOMU MARIBOR

sreda, 2. februar, 20.30

Wild Strings Trio Koncert  Mali oder Narodnega doma za IZVEN

Petra Onderufova, violina; Toby Kuhn, violončelo; Aleksander Kuzmić, kitara

Koprodukcija: KUD Adapter, Narodni dom Maribor

Cena vstopnic: 8,00€

»Trio divjih strun« (Wild Strings Trio) je nastal leta 2014 v Ljubljani kot plod sodelovanja med slovaško jazz violinistko Petro Onderufovo, francoskim klasičnim čelistom Tobyem Kuhnom in slovenskim etno kitaristom Aleksandrom Kuzmićem. Trio združujejo močan entuziazem, globoka predanost drug drugemu in samemu sebi ter skupna strast ustvarjati unikaten zvok v svojstveni izvedbi. Spoprijeli so se z izzivom mešanja in poudarjanja različnih glasbenih žanrov na poti iskanja sebi lastnega in ustreznega izraza. Od Balkana do keltskih, jazzovskih in klasičnih zvenov s pridihom flamenka, ki poganja korenine v ljudsko glasbeno tradicjo in improvizacijo ter se prepleta okrog progresivnih aranžmajev in kompleksnih ritmov. Njihova glasba navdušuje poslušalce od blizu in daleč. Do sedaj so gostovali po Evropi, pot pa jih je vodila tudi vse do Irana in Uzbekistana. Povsod z enakim ciljem: da delijo svoje navdušenje, predanost in vznemirjenje s prisotnim občinstvom.

Bendjistan je najnovjši album Wild Strings Tria (Založba Celinka, 2019), ki je, glede na njihov prvi album Lost Weekend (2016), nedvomno korak naprej, saj njihovo izvedbo, kompozicijo in improvizacijo postavi na povsem drug nivo. Odpelje nas v Bendjistan – v čudovito mitsko deželo širnih obzorij, kjer je čisto vse glasba.

Glavni cilj albuma je bil združiti različne glasbene stile, ki jih je vsak posameznik pridal v skupnem ustvarjanju avtorskih kompozicij. Od keltike, flamenka, klasike, jazza do balkanskih ritmov in melodij, ki se prepletajo ter zaznamujejo trio v unikatnem akustično-orkestralnem zvoku. Posebnost albuma je tudi virtuozna improvizacija, ki ohranja zapletene, nepredvidljive in energične aranžmaje. Album, ki je bil posnet v studiu GAM v Belgiji, je plod skupinskega dela producentov – Leandera Meurisa, Toona Develterea in Wild Strings Tria ter oblikovalca zvoka Leszeka Kamińskega (LK Studio Warsaw, Poljska). Slednji, ki je sicer tudi dobitnik Grammya (2013), je poskrbel za miks in master albuma.

sreda, 9. februar, 20.30 

Cortex Jazz v Narodnem domu Mali oder Narodnega doma za IZVEN

Thomas Johansson, trobenta; Kristoffer Berre Alberts, saksofoni; Ola Høyer, kontrabas; Dag Erik Knedal Andersen, bobni, tolkala

Cena vstopnic: 10,00 €; 8,00 € – študentje

Ta norveška četvorka je navdušila mariborsko občinstvo tik preden smo zdrsnili v korono, in ker je bil koncert takrat tako sijajen, smo si rekli, da tako čvrsto, naelektreno in prešerno muziko potrebujemo tudi ob dnevu kulture v letu 2022!

To bo koncert, ki bo temperaturo dvignil do vrelišča, saj je užitek poslušati »akcijski jazz«, ki je le tu in tam svobodnjaški, v glavnem pa pretkano melodičen, enostavno aranžiran in sijajno povezan z »boben-bas« sekcijo, polno swinga in groova!

Ko v tem genialnem bandu zazvenita saksofon in trobenta, človek nehote pomisli na številne referenčne dvojke: Dizzy Gillespie in Charlie Parker, Don Cherry in Ornette Coleman, Dave Douglas in John Zorn (Masada). Od sodobnih bratrancev velja omeniti skupine The Thing, Atomic, Aaly trio – in še kakšno ki jazz iz hladnega severa pripelje do nebrzdanega vrelca.

Band torej brez zadržkov črpa iz bogate tradicije jazza, a je rockersko ambiciozen in zazrt v neko novo vizijo, obogateno z radostjo, v živo začinjen z vročično jazzovsko stopinjo (ali dve) več. Za njimi je več kot 300 koncertov in šest albumov, ki tudi v tradicionalnih jazzovskih revijah, kot je denimo Downbeat, dosegajo najvišje ocene. Eden izmed njih se povsem upravičeno imenuje »Avantgarde party music,« kar je še najboljši opis njihovih koncertov! Zelo priporočamo.

sobota, 12. februar, 20.00

Avdicija Komedija Dvorana generala Maistra za IZVEN

Igrajo: Miha Brajnik, Dejan Krupić, Aleksandar Rajaković, Mario Ćulibrk, Jernej Kogovšek, Alojz Svete, Režiser: Jurij Zrnec. Besedilo: Jurij Zrnec in igralci, Glasbena oprema: Nejc Škofic Špas teater

Cena vstopnic: 21,00 €

Kaj ste pripravljeni narediti, da bi postali slavni?

Za vas ne vemo, vemo pa, kaj vse so za uresničitev svojih sanj pripravljeni narediti bodoči študenti igre, sami virtuozi improvizacije, med katerimi so tudi talentirano netalentirani. To bomo lahko videli v uspešnici Avdicija. Če vam izdamo, da jo podpisuje zvezdnik, ki je trnovo pot do odra, filmskega platna in slave izkusil na lastni koži, je jasno: na tej avdiciji ne smete manjkati. Če boste, vam sicer ne bo ušla slava, boste pa zamudili priložnost za prvovrstno zabavo, kakršno zagotavlja le Jure Zrnec.

ponedeljek, 14. februar, 19.00

Ljubezen gre skozi želodec Komedija Vedno lačna … Dvorana generala Maistra za IZVEN

Igrajo: Urška Vučak Markež, Saša Klančnik, Maja Martina Merljak. Avtor in režiser: Jernej Čampelj. Dramaturgija: Simona Hamer, kostumografija: Tina Bonča, koreografija: Anja Robida, glasbena in zvočna oprema: Dejan Markič, skladba v predstavi: 24000 poljubov (Magnifico)

Smejmo se & Jernej Čampelj

Cena vstopnic: 16,00 €

Ljubezen gre skozi želodec ali Rajši 60 let srečen kot 90 tečen je zgodba o odnosih. O odnosih med ljudmi, odnosu do prehranjevalnih navad, odnosu do družbenih norm in standardov.

V zgodbi spremljamo 36-letno Meto, ki se želi osamosvojiti od svoje nadvse gospodovalne mame, prepričane v to, da hči ne dosega ustreznih družbenih standardov. Nima partnerja, nima otrok, nima družabnega življenja, ne ukvarja se s športom, jogo … Vse, kar Meta premore, je po – maminem mnenju – preveč kilogramov. A Meta ima v resnici veliko več. Ima veselje do življenja in je s seboj zadovoljna kljub materi, ki jo hoče prepričati o nasprotnem. Na drugi strani spremljamo Bojana, ki po ločitvi začenja novo življenje. Življenje, kjer sta pomembna le mir in poln hladilnik. Čeprav bi na prvi pogled to težko rekli, mu je v zakonu obojega kronično primanjkovalo.

Življenji dveh sorodno-dobrodušnih duš se začneta zabavno in obetavno prepletati. A kaj, ko se z ene in druge strani »z najboljšimi nameni« vmešavajo še tisti tretji. Mar za srečo in zadovoljstvo v življenju res vsi ljudje potrebujemo iste stvari?

Predstava traja 80 minut in nima odmora.

sobota, 19. februar, 20.00

Mali otroci, veliki problemi Stand-up komedija Dvorana generala Maistra za IZVEN

Igrata: Uroš Kuzman, Aleš Novak

Cena vstopnic: 15,00 € (predprodaja); 17,00 € (na dan dogodka)

Stand up komedija o težavah, izzivih in radostih starševstva.

»Mali otroci, mali problemi, veliki otroci, veliki problemi!« je pregovor, ki ga je slišal že vsak starš.

Pa je resničen? Je uvertura v starševstvo res preprosta in težavnost tega poklica zraste šele z leti? S temi in podobnimi vprašanji se bosta v stand up predstavi ukvarjala mlada očka, Uroš Kuzman in Aleš Novak, prvi z dvema šoloobveznima pretepačema in drugi s sveže pokakano plenico v rokah.

Čigavi problemi so večji? Ne vemo!

Vemo pa, da bosta oba vesela priložnosti, da lahko za poldrugo uro smeha pobegneta v vašo družbo. Ker saj veste, kaj pravijo, ko imaš enkrat otroke, je vsak izgovor dober, da greš z doma!

Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.

petek, 25. februar, 19.00

Tadej Toš: V živo Stand-up komedija Dvorana generala Maistra za IZVEN

Igra: Tadej Toš 

Cena vstopnic: 15,00 €

Tadej Toš je lani je kot 'lock-down' klovn v našem Awwwditoriju bistveno prispeval k ohranjanju kolikor toliko normalnega mentalnega zdravja v kavč arest prisiljenih Slovencev.Letos kavč aresta (zaenkrat) še ni, a mentalno stanje slovenskega življa zato ni prav noč boljše. Nasprotno! Mirno lahko zapišemo, da se približujemo kritični točki akutnega fukjenitisa*. Kar pomeni, da bolj kot kdaj koli potrebujemo Toš terapijo. Zakaj? Ne zgolj zaradi smeha, ki preverjeno pozitivno učinkuje na zdravje, ampak tudi zaradi Tadejeve sposobnosti, ki je v teh čudnih časih prava redkost: v slogi in dobri volji združiti Slovence najrazličnejših plemenskih pripadnosti in prepričanj.

Pa malce pomislimo: kdo v tej naši ljubi deželici se ta hip še lahko pohvali s takim dosežkom? Erm… ni prav veliko kandidatov, kaj? Priložnosti, da vsaj kako uro preživite v vsesplošni slogi s sonarodnjaki (in se ob tem še imenitno zabavate) pa še manj. Zato je nikar ne zamudite!

*fukjenitis: Diagnoza. Opis je predolg in prezapleten za opombo, zato zapišimo le, da je to zahrbtno in hudo nalezljivo bolezen odkril Tadej Toš, ki jo tudi najučinkoviteje in najuspešneje zdravi. In ja, terapija je potrjena. In testirana. In varna. In brez stranskih učinkov.

nedelja, 27. februar, 15.00

Otroško pustovanje z Romano Pustovanje Dvorana generala Maistra za IZVEN

Romana Krajnčan, Muca Potepinka, Žigan Krajnčan

Cena vstopnice: 6,50 €

V primeru strožjih ali spremenjenih ukrepov, ki ne bi dovoljevali rajanja otrok v naši dvorani, bomo program izvedli kot koncert. Pisana pustna nedelja, kjer si pustne maske in nenavadna oblačila svojih junakov nadenejo otroci!

Z nami bo prijateljica Romana Krajnčan s svojimi največjimi uspešnicami in Muco Potepinko ter posebni gost Žigan Krajnčan – Zlati gumb Slovenija ima talent.

Ko pomlad sramežljivo trka na vrata, zima pa nas še zmeraj obiskuje, imamo priložnost sprostiti svojo domišljijo in postati nekaj drugega. Vsaj za en dan, vsaj za en večer. Ne le otroci, tudi odrasli se prelevimo v podobe, ki si jih v svoji domišljiji ustvarjamo skozi vse leto. Z nekaj spretnosti, z obilico dobre volje in hudomušnosti pa smo lahko deležni sproščene zabave, prijetnih trenutkov in veselih dogodivščin.

V Narodnem domu Maribor že tradicionalno prirejamo Otroško pustno rajanje, za take »prave« otroke in za tiste »malo starejše«. In to prav na pustno nedeljo. Pripeljite svoje malčke, spremljajte jih v teh čarobnih in navihanih trenutkih, pridružite se jim v njihovem otroškem navdušenju! 

Rajanje bodo popestrile Kekčeve poustvarjalnice z otroškimi kreativnimi pustnimi delavnicami. 

 

Informacijska pisarna Narodnega doma Maribor: od ponedeljka do petka od 10.00 do 13.00 ter uro pred vsako prireditvijo.

Prireditve v Dvorani Union: uro pred prireditvijo na blagajni Dvorane Union.

Tel.: (02) 229 40 11 • (02) 229 40 50 • 031 479 000

vstopnice@nd-mb.si • spletna prodaja vstopnic: http://nd-mb.mojekarte.si/

Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Vse morebitne spremembe bomo objavili na spletni strani Narodnega doma Maribor www.nd-mb.si