21.09.2021 ob 23:08
Deli članek
In memoriam: Klavdij Palčič

Trst (MOREL)- V 82. letu starosti je v ponedeljek zvečer v objemu družine, po daljši bolezni, umrl grafik, slikar, kipar, scenograf in kostumograf Klavdij Palčič, zelo znan tudi kot nekdanji predsednik SKGZ, javni kulturni in družbeno-politični delavec v korist slovenske manjšine v Italiji.

Slovenska kulturno-gospodarska zveza izraža globoko pretresenost ter ganjenost ob slovesu Klavdija Palčiča. Veliki umetnik in angažiran Slovenec pušča za sabo veliko praznino.

Spominjali se ga bomo kot angažiranega pripadnika slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki mu ob slovesu namenjamo hvaležen spomin na njegovo predsedovanje prej Slovenski prosvetni zvezi (1971-1980) nato pa Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (1987-1996). Krovno organizacijo Slovencev v Italiji je vodil za časa epohalnih sprememb, ki jim je kot uglajen in umirjen vodja kljuboval. V spomin nanj nas bodo nagovarjale njegove umetnine, ki so že desetletja na ogledu po celi Evropi. Njegovo ustvarjanje je plemenitilo scenografske stvaritve izjemnih gledaliških in opernih hiš. Generacije otrok so in še bodo odraščale ob očarljivih ilustracijah številnih literarnih besedil, ki so v binomu z eminentnimi besednimi ustvarjalci predvsem iz našega prostora ustvarile nepozabne založniške stvaritve.

Ob izgubi moža in očeta izraža Slovenska kulturno-gospodarska zveza ženi Ani ter hčerkama Katji in Jani z družinama občuteno sožalje.

Velikega umetnika in moža se bomo spomnili med žalno sejo, ki bo potekala v četrtek, 26. septembra, ob 19. uri v Kulturnem domu v Trstu. (konec)