04.11.2021 ob 21:32
Deli članek
Na svoj  račun bodo prišli ljubitelji dokumentarnega filma

 

Tedenski program dokumentarnega filma.

Ljubljana (MOREL) Jutri, ob 20. uri ljubitelje dokumentarnega filma vabijo na tedenski program slovenskih dokumentarnih filmov 9. DOKgodkom. Projekcijo se bo zaključila v nedeljo ob polnoči ter bo za javnost brezplačna.

V devetem DOKgodku se posvečajo posameznikoma, ki iz takih ali drugačnih razlogov odstopata od običajnih norm družbe v kateri se nahajata.

Ayna, junakinja filma Moje ime je ogledalo, sledi svoji kulturi in prepričanjem navkljub velikokrat nerazumevajoči okolici. V filmu Irena, lahko noč pa spoznamo Avguština, ki v popolnosti sprejema vse okoliščine, ki mu jih nameni življenje, brez iskanja bližnjic. Oba protagonista v tokratnem filmskem izboru odlikuje notranja moč, da stojita za svojimi odločitvami in tako ostajata zvesta sebi.

Filma bosta dosegljiva na spletnem portalu Baze slovenskih filmov: https://bsf.si/sl/dogodki/9-dokgodek-svet-znotraj/.

Irena, lahko noč, režija Miha Možina, Slovenija, 2017, 72 min

Ljubezenska zgodba o nenavadni ljubezni med Ireno in Avguštinom Mavčecem iz Turnišča v Prekmurju. V 1990-ih sta kmalu po poroki doživela težko prometno nesrečo. Irena je utrpela hude možganske poškodbe, in ker se ni več prebudila, so jo hoteli zdravniki prepustiti usodi počasne smrti. Avguštin jo je vzel domov in zanjo nesebično skrbi. Pri svojih 40-ih se je po dolgoletni borbi z zdravstvenim sistemom odločil za študij prava. Zdaj ga čakata zaključni pravosodni izpit in iskanje službe, s katero bi lahko dostojno skrbel za Ireno.

Moje ime je ogledalo, režija Katarina Rešek, Slovenija, 2013, 15 min

Ayna je mlada muslimanka, rojena v Avstraliji bosanskim staršem, ki živi v Sloveniji. Pokrita je z naglavno ruto. V filmu spremljamo njen vsakdan in zanimivo prepletanje dveh svetov, tradicionalnega (islam) s sodobnim. Ayna v iskanju popolne duhovnosti pogosto naleti na ovire, ki jih povzroča trk obeh svetov.

DOKgodek organizira zavod Filmoteka, v okviru projekta Baza slovenskih filmov v

sodelovanju z mednarodnim festivalom Dokudoc, ki ga že 10 leto organizira Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga. (konec)