10.09.2021 ob 23:21
Deli članek
Nova branja 2021/22 za mlade dramatičarke in dramatike

Ljubljana (MOREL)- Mlade dramatičarke in dramatiki v starostni skupini do 30 let se lahko še do konca meseca prijavijo za sodelovanje pri dramskem laboratoriju, ki bo tudi v novi sezoni potekal pod mentorstvom Simone Hamer. 

Nova branja so platforma s katero SNG Drama Ljubljana razvija in predstavlja sodobna (slovenska) dramska besedila skozi format bralnih uprizoritev. Osredotočajo se na najmlajšo generacijo profesionalnih dramatičark in dramatikov, izbranih preko javnega poziva. Delovna srečanja Novih branj bodo v sezoni 2021/22 potekala tedensko, med oktobrom in marcem. Skupina piscev se bo najprej ogrela skozi različne (odrske in pisne) improvizacije, nato razmišljala o dani temi skozi filozofsko-sociološko in teatrološko perspektivo, veliko pisala, konstruktivno debatirala o nastajajočih dramah in bila deležna gostujočih dramaturških, lektorskih, režijskih in igralskih komentarjev. Kratke drame, ki bodo navdih iskale v prihodnjem maturitetnem čtivu, bodo kot gledališki omnibus doživele tudi odrsko inscenacijo.

Tudi v sezoni 2021/22 se bodo Nova branja odvijala pod mentorskim vodstvom Simone Hamer, dramaturginje in dramatičarke ter dolgoletne članice Pregleja, ki je napisala več deset dramskih besedil, priredb in dramatizacij in sodelovala pri številnih avtorskih projektih. Za Razglednice ali strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni je Hamerjeva leta 2017 prejela Grumovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, za libreto Cimra pa nagrado Gašperja Tiča.

Prijave s kratkim življenjepisom in dramskim besedilom (ali daljšim reprezentativnim prizorom) lahko mlade dramatičarke in dramatiki oddajo najpozneje do 30. septembra 2021 na elektronski naslov simona.hamer@gmail.com, nanj pa lahko naslovijo tudi vsa vprašanja povezana z Novimi branji. Komisija bo izmed prispelih prijav izbrala največ pet udeležencev dramskega laboratorija. (konec)