03.01.2022 ob 09:14
Deli članek
Novoletni koncert Gimnazije Center Celje

Novoletni koncert 2020

Celje (MOREL)- Glasbeni sestavi Gimnazije Celje – Center (GCC), ki letos beležijo že 64. sezono neprekinjenega glasbenega ustvarjanja, v drugi del pestre sezone že sedemindvajsetič zapored vstopajo z novoletnim koncertom. Ta bo v četrtek, 6. 1. 2022, ob 19.30 v cerkvi sv. Duha v Celju. Nastopili bodo Dekliški pevski zbor GCC pod vodstvom Davida Preložnika, FaVoZa pod vodstvom Gregorja Deleje, Nonet GCC pod vodstvom Barbare Arlič Kerstein, The Šlagers pod vodstvom Saša Šonca in učiteljska zasedba GCC kvintet. Tudi tokrat so pripravili pester program del iz slovenske in evropske glasbene zakladnice, ki jih je navdihnil božično-novoletni čas, med zbranimi deli pa je potrebno izpostaviti suito #enostavnodrugačenBOŽIČ, ki jo je posebej za glasbenike z GCC priredil Danijel Berden, profesor glasbe na GCC in Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Celje. Zaradi epidemioloških ukrepov, je število sedežev na koncertu omejeno, obvezna pa je tudi predhodna rezervacija vstopnic.

Kljub drugačnim razmeram GCC uspeva vzdrževati izjemno pester obšolski utrip z več kot 70 dejavnostmi, ki jih za dijake pripravljajo ob pouku. Mednje sodijo tudi glasbene zasedbe – kar devet jih letos deluje na šoli. Tudi v lanskem šolskem letu, ki je v veliki meri potekalo na daljavo, so glasbene zasedbe s snemanji in objavami spletnih koncertov vzdrževale glasbeno kondicijo, lanski novoletni koncert pa so posebej za dijake, starše in javnost posneli in objavili kar učitelji z GCC zbrani v zasedbi GCC kvintet, ki bo nastopila tudi na letošnjem koncertu. Tema celotnega letošnjega leta je na šoli Sobivanje – ta povezuje številne projekte, medpredmetne povezave, vsebinske poudarke pri posameznih predmetih in tej temi je posvečen tudi tokratni novoletni kulturni dogodek.

Novoletni koncert je tudi tradicionalni uvod v drugi del sezone, ki bo za glasbenike z GCC zelo pestra. Januar bo minil v znamenju intenzivnih priprav, februarja pripravljajo projekt ob slovenskem kulturnem prazniku ter Poezijo iz samovarja, marca koncert ob svetovnem dnevu poezije tokrat v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Avstrije in gimnazijo BORG Bad Radkersburg. Aprila jih čaka pomladni koncert, maja akademija ob koncu šolskega leta, konec šolskega leta pa bo minil tudi v znamenju turnej na Kanalske otoke in Nizozemsko ter poletnih nastopov v parku za šolo in središču mesta. To je sporočili Gregor Deleja, ravnatelj GCC. (konec)