03.12.2021 ob 23:09
Deli članek

Celje (MOREL)- Že več kot 10 let je danes  na Gimnaziji Celje – Center (GCC) poseben dan, saj se s slovesnostjo ne spominjajo le rojstnega dneva največjega slovenskega pesnika, ampak uspešnim dijakom podelijo tudi šolska Prešernova priznanja ter razglasijo zmagovalce šolskega natečaja za naj kratko zgodbo. Na kulturni prireditvi z naslovom Sobivanje, ki je obenem tudi tema celotnega šolskega leta, so poudarili pomen kulture za slovensko identiteto v najširšem bivanjskem pomenu te besede, ki je v teh nenavadnih časih na posebni preizkušnji. Prireditev sta vodila drugošolka Špela Gobec in maturant Janez Simonič, obogatili pa dijaki z recitali sodobnih pesnikov in raznovrstnimi glasbenimi točkami. Kot vsako leto so tudi tokrat izdali poseben koledar, ki je delo dijakov umetniške gimnazije likovne smeri, izšel pa je tudi razpis za dijaške prispevke za literarno revijo Podstrešje, ki bo izšla konec šolskega leta, odprt pa bo vse do slovenskega kulturnega praznika 8.februarja 2022.

55 dijakinj in dijakov je za svoj izjemni prispevek h kulturnemu utripu na šoli in zunaj nje dobilo šolska Prešernova priznanja, zmagovalke natečaja za Naj kratko zgodbo, ki ga že 14 let razpisuje knjižnica GCC, pa so postale Tea Simić, 4. b, in Eva Šket, 4. i, ki sta z zgodbami Briljantna barva hišnika in Kožuh prepričali strokovno komisijo ter Nina Šoštarič, 1. a, ki je z zgodbo Deklica med zvezdami prepričala bralce. Na natečaj je sicer letos prispelo 24 kratkih zgodb.

Prireditev je tradicionalno uvedla tudi pestro decembrsko dogajanje na GCC, ki se zaradi aktualnih razmer delno seli na splet. danes so glasbeni sestavi GCC začeli s snemanjem prazničnega koncerta, ki ga bodo v čast dneva samostojnosti in enotnosti predstavili 23. decembra na kanalih YouTube in Facebook. Ta dan se je na šoli začela tudi dobrodelna akcija Anina zvezdica, ki jo tokrat pripravljajo v sklopu projekta Misija Človek, v prihodnjem tednu pa se zaključuje akcija Pismo za lepši dan, ki jo vodi Slovenska karitas. 15. decembra bodo v športni dvorani pripravili tradicionalno Centrovizijo in začeli s priložnostnimi prazničnimi glasbenimi intervencijami na hodnikih, 17.decembra je na programu umetniška Bela snežinka, na oknih šole umetniki pripravljajo prav poseben adventni koledar, na Savinjskem nabrežju pa bodo v družbi mnogih zasijali tudi trije lampijoni GCC. Cel december bodo dijaki programa predšolska vzgoja za vrtce iz regije izvajali tudi glasbeno pravljico Zimsko spanje. Koledarsko leto bodo na šoli zaključili z dnevi OIV in kariernim dnem, še vedno pa upajo, da bodo lahko v novo leto vstopili s tradicionalnim Novoletnim koncertom glasbenih sestavov, ki ga načrtujejo 6. januarja v cerkvi sv. Duha v Celju. To je sporočil Gregor Delja, ravnatelj GCC. (konec)