14.11.2021 ob 18:02
Deli članek

Ljubljana (MOREL) - Srečati samega sebe ali razkriti lastno osebnost po navadi nam ponujajo osebnostni testi v revijalnem tisku, sedaj pa 25 takšnih testov dobimo v knjigi kvalificirane trenerke za nevrolingvistično programiranje Haulwen Nicholas Kdo sem?. Kdo želi zvedeti kaj je novinarka, scenaristka, urednica in popotnica Anamarija Lukovac, skoraj osem let premišljevala o vsakdanjem življenju in lastnih doživetjih ter to zapisovala v revijalnih kolumnah dobi v avtoričini knjigi Cvetje. Obe knjigi slovenskim ljubiteljem tovrstnega branja pošilja Mladinska knjiga Založba (MKZ). 

Knjiga Cvetenje je izbor najbolj branih kolumn Anamarije Lukovac, ki jih je pisala za revijo Cosmopolitan med letoma 2013 in 2020. Kot pravi avtorica, to je popis notranjega in zunanjega dogajanja v teh letih. Pri svojih 19 letih je zmagala na natečaju omenjene revije in postala njena redna kolumnistka, svoja premišljevanja, s katerimi se je priljubila bralkam revije in njenih spletnih strani pa je zapisovala vsak mesec. Bralkam in bralcem tudi predlaga katero glasbo (ki jo je v večini primerov poslušala sama ob pisanju) naj poslušajo ob branju posamezne kolumne. »Ob pisanju kolumn sem odrasla. Zame je bila prazna stran na začetnih straneh najbolj priljubljene ženske revije na svetu dnevnik, kamor sem zapisovala svoje korake in napake, skušala osmisliti svet okoli sebe, ga opravičiti, mu pomagati, ga z besedami objeti in razumeti,« sporoča bralkam in bralcem avtorica knjige. Zapisi pripovedujejo zgodbo o odraščanju mlade ženske, ki si zastavlja vprašanja, na katera iščemo odgovore pravzaprav vse življenje: kako se dobro počutiti v svoji koži, je ljubezen danes nemogoča, kaj pomeni biti ženska v sodobnem svetu, zakaj je bolje, če nimam fanta, ali ženske res potrebujemo moške, kako se spopasti z anksioznostjo pa tudi nezaposljivostjo, kako preživeti ustvarjalno krizo, kaj vse ti da samostojno potovanje v širni svet. Dotika se tem, kot so svoboda, prijateljstvo, ustvarjanje, ljubezen, uspeh, denar in vseh tem, o katerih razmišlja njena generacija. Njena najbolj obiskana kolumna Zakaj nimam fanta? Je dosegla osupljiv obisk – več kot sto tisoč klikov. Tolikšno zanimanje in velik odziv za to kolumno avtorica vidi v tem, da so se bralke in bralci v njej prepoznali. Kot je dejala v enem intervjuju se je veliko samskih žensk poistovetilo z vprašanjem Zakaj nimaš fanta?, kolumna pa je zadela tudi moške, ki so se počutili užaljene. Po njenih besedah so te kolumne eden najbolj neposredno iskrenih dokazov o tem, kako je rastla, se spreminjala in kako se je že samo v tem slabem desetletju spremenil tudi svet. Uvodoma je avtorica izrazila željo, da kolumn ne bi brali, kot beremo družbenokritične kolumne v časopisih, pač pa kot zgodbe za lahko noč, ali pa kadar potrebujemo uteho, sprostitev ali kratek obisk glave nekoga drugega.

Znana britanska avtorica prispevkov in knjig o popularni psihologiji Haulwen Nicholas je v knjigi Kdo si?, zbrala 25 najbolj zanimivih in uporabnih osebnostni testov, v katerih se je oprla na številne uveljavljene teorije osebnosti. Vsak test nam razkrije delček nas samih. Avtorica na začetku vsakega testa te temelje na kratko predstavi, nato pa v testu ponudi svojo – sodobnejšo in aktualnejšo - različico osebnostnega testa. Kot pojasnjuje avtorica, vprašalniki, zbrani v knjigi niso namenjeni samo razvedrilu, ampak so (tudi) orodje, s katerim si lahko ogledamo najrazličnejše plati svoje osebnosti in hkrati razmislimo, kako bi bolje poskrbeli zase. Kot je uvodoma avtorica zapisala, je pisanje te knjige obudilo njeno strast do razumevanja različnih tipov osebnosti, ki jo čuti že od malega, ko je v otroških revijah reševala teste vseh vrst. »Z osebnostnimi testi spoznavam samo sebe, se lažje povezujem s svojim bistvom, najdem ravnovesje, se spopadam s stresom, izčrpanostjo, tesnobo in kroničnimi boleznimi… Morda mi testi niso razkrili nič novega, a so me opomnili na vse, kar sem o sebi že vedela. In v svetu, v katerem nosimo neštete maske, ni slabo, če jih kdaj odložimo, si napolnimo baterije in si dovolimo biti, kar smo,« je še dodala. Po avtoričinem mnenju osebnostne teste prehitro razumemo kot razvrščanje ljudi po kategorijah, ker se v družbi pač radi »predalčkamo«, pa naj bo to glede na družbeni status, umske sposobnosti, delovno mesto ali celo glede na avto, ki ga vozimo. Prav zato moramo osebnostne teste razumeti širše, pojasnjuje avtorica in dodaja, da ti kažejo na nagnjenost. »Ko enkrat poznate svojo nagnjenost, se vam odprejo nove možnosti, tako za osebnostno rast kot za splošno izboljšanje življenja. Če bi se radi poglobili v podrobnosti posameznih psiholoških področij, poiščite strokovnjaka, ki bi vam lahko pomagal kot mentor,« je še med  drugim sklenila Haulwen Nicholas. (konec)zz