27.06.2021 ob 11:19
Deli članek

Logatec (MOREL)- Od danes  do nedelje 4. julija bo v Logatcu, v soju luči in čudovite glasbe potekal Cantabile poletni glasbeni festival Otvoritveni koncert bo Poklon Sloveniji MePZ Adoramus z gostom Galom Gjurinom. Sedem glasbenih večerov festivala izbranih glasbenikov pa bo zaključil Simfonični orkester Cantabile ob svoj 10-letnici s koncertom filmske glasbe in projekcijami na platno. 

SIMFONIČNI ORKESTER CANTABILE se je prvič predstavil občinstvu  spomladi leta 2011. Nastal je na pobudo profesorja Marjana Grdadolnika in ustanovnih članov,  po več kot devetih sezonah pa je postal prepoznaven doma in v tujini ter z velikimi načrti snuje nove programe.

Že uveljavljeni poklicni glasbeniki sodijo, da gre za zrel glasbeni sestav, ki je kos tudi izvedbam zahtevnejših glasbenih del, slovenski zbori, mladi instrumentalisti in pevci pa z njim z navdušenjem sodelujejo. Z orkestrom so kot solisti nastopili tako vrhunski umetniki kot mladi perspektivni solisti instrumentalisti.

Spomladi 2014 je orkester posnel glasbo za mladinski film Kresnik – Ognjeno izročilo, predvajan na domačih in tujih filmskih festivalih, junija 2014 pa se je na povabilo organizatorja udeležil mednarodnega festivala Des Anches D’Azur v La Croix-Valmerju v Franciji in tako navdušil francosko občinstvo, da so ga takoj po koncertu povabili na naslednji festival.

Orkester je v svojem jubilejnem letu 2016 v začetku leta sodeloval s priznanima armensko-makedonskima jazz glasbenikoma Tavitjan Brothers, spomladi pa snemal filmsko glasbo za založbo Mladinska knjiga; najbolj priljubljene filmske melodije so zbrane na dveh zgoščenkah, ki sta priloženi knjigi Filmska glasba avtorja Mitje Reichenberga.

V juniju 2016 se je orkester ponovno odpravil na gostovanje v francoski La Croix-Valmer in tudi tokrat do stoječih ovacij navdušil zbrano občinstvo. V začetku oktobra 2016 je orkester ob svoji 5-letnici izvedel zelo odmeven koncert 'Cantabile iz Novega sveta', na katerem so ob navdušenju številčnega občinstva izvedli Dvořákovo 9. simfonijo. Simfonični orkester Cantabile je v novembru 2016 igral na dveh gala koncertih Radia Ognjišče v Cankarjevem domu.

Maja 2017 je na povabilo organizatorja izvedel turnejo po Švici, kjer je skupaj z 80-članskim pevskim zborom Der Chor iz Berna izvajal Jenkinsovo skladbo Oboroženi mož: Maša za mir.

Leta 2019 je v sodelovanju z japonskim zborom Wasei-Kai Chorus na dveh koncertih izvedel Mozartov Requiem.

Njegovih sedem božično novoletnih koncertov v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma je bilo razprodanih, povabila in ponudbe pa še prihajajo od vsepovsod.

Orkester v letu 2021 praznuje 10-letnico obstoja. V tem času je izvedel preko115 koncertov doma in na tujem. Gostoval v Franciji, Italiji, Avstriji in Švici. Omogočil preko 70 solističnih nastopov madim nadarjenim glasbenikom. Igral v 35 različnih mestih po Sloveniji in tujini ter izvedel več krstnih izvedb, ki so bile napisane prav zanj.

CANTABILE  - POLETNI GLASBENI FESTIVAL

'v soju luči in čudovite glasbe'

Logatec, 27.6. - 4.7. 2021

vsi koncerti ob 20.30 uri

Nedelja, 27. 6. (Trg sv. Nikolaja / Športna dvorana*)

POKLON SLOVENIJI – Najlepše slovenske melodije

MePZ Adoramus in Gal Gjurin s svojimi glasbeniki

Vstopnina: predprodaja 7€

Torek, 29. 6. (cerkev sv. Nikolaja)

KONCERTNA PREDSTAVITEV NOVE NOTNE ZBIRKE

Marjan Grdadolnik: Skladbe za klarinet

Urban Fir / Luka Vovk / Polona Bizjak  / Duo Rok / Trio Fir GŠ Logatec

Sreda, 30. 6. (cerkev sv. Nikolaja)

NEBEŠKE STRUNE - KVARTET HARF CELJE

Erika Frantar / Ana Kovačič / Ivanka Žaberl / Vita Živa Pečak

gostje: učenci GŠ Logatec

Četrtek, 1. 7. (cerkev sv. Nikolaja)

KOMORNI KONCERT CWA - Classical With Attitude

Laura Bartelj, violina / Adna Cinac, sopran / Ata Ustun Bilgin, klavir

Petek, 2. 7. (Grajski Park Vitez / Kulturni dom Tabor*)

VEČER NAJVEČJIH HITOV - Učenci ALENKE GOTAR JRP oddelka GŠ Logatec

gosta: Laura Menard / Birdland (akustično)

Sobota, 3. 7. (Grajski Park Vitez / Kulturni dom Tabor*)

KONCERT - MIRO BOŽIČ, orglice / BENJAMIN BARBARIČ, dvanajst strunska kitara 

Ob izidu nove zgoščenke Obljubljena dežela

Nedelja, 4. 7. (Grajski Park Vitez / Športna dvorana*)

VEČER FILMSKE GLASBE S PROJEKCIJAMI - promocija nove zgoščenke

Simfonični orkester Cantabile

Vstopnina: predprodaja 10€

(konec)