02.12.2021 ob 22:36
Deli članek

Ljubljana (MOREL) - Čudoviti svet domačih slikanic je bogatejši za novo podobo Prešernovega Povodnega moža z risbami Petra Škerla in pisano ilustrirano pripoved Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči, ki jo je spisal Peter Svetina, narisala pa Ana Razpotnik Donati. Slikanici je založila Miš založba, izid pa sofinancirala Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

V razkošno dvojezično (slovenščina in angleščina) slikanico Povodni mož (The Water Man) je ilustrator Peter Škerl vtisnil svojo prepoznavno noto, ki sledi lastni interpretaciji in ji vdahne čisto novo življenje. Kot pri tem v uvodni besedi poudarja urednica Gaja Kos tokrat se je Prešernovega povodnega moža lotil vrhunski ilustrator Peter Škerl, ki se je pred tem kot mojster vizualnega oživljanja zapisanega odlično zbližal še z enim velikanom slovenske književnosti – Ivanom Cankarjem in njegovo črtico Skodelica kave. Za svoje delo v slikanici Skodelica kave je leta 2018 prejel tudi nagrado Kristine Brenkove. »Vsak ilustrator da zapisani besedi lastne poudarke, sledi lastni interpretaciji in vdahne besedilu čisto novo življenje. Peter Škerl v naslovniško odprti slikanici zasleduje ne le živahno vzdušje na plesišču, kjer se na koncu vrtita prevzetna Urška in povodni mož, temveč tudi sam prihod na kraj glavnega dogajanja. Povodni mož je pri njem kot nekakšen zasledovalec ves čas prisoten nekje v ozadju in s svojo pristnostjo še intenzivira napetost in zlovešč občutek«, pojasnjuje Gaja Kos. Peter Škerl se poigrava s samim pogledom: enkrat ga izostri na posamezen detajl, drugič ga dvigne in vanj zajame več dogajališča. Dogajanje umešča na prepoznavne lokacije Ljubljane, kot so denimo Gornji trg, Tromostovje, Mestni trg, Robov vodnjak itd. in bralcu tako omogoča tudi zanimiv sprehod po mestu. Z ilustracijami je Škerl prav tako podrobno nanizal priprave Urške na ples, sam ples pa naniza zelo stripovsko in nakazuje dramatičen zaplet. Povodni mož v likovni interpretaciji Petra Škerla nagovarja tako mlajše kot starejše, marsikdo se bo na Povodnega moža zagotovo spomnil tudi te dni, ko 3. decembra praznujemo rojstni dan Franceta Prešerna, ki sicer že 21. zapored poteka kot dan odprtih vrat kulturnih ustanov.

Za najmlajše so pri založbi Miš pripravili slikanico Petra Svetine, trenutno enega vrhunskih slovenskih piscev za otroke. V novi slikanici Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči se bodo otroci ponovno srečali z gospodom Feliksom. Gospod Feliks se s kolesom odpravi po nov stol, saj je stari prenizek in časopis vedno namoči v limonado, kar mu začenja iti na živce. A njegova pot se žal ne konča z novim kosom pohištva. Konča se z grdim padcem, pravzaprav pravo prometno nesrečo. Namreč Feliks se odpelje s kolesom še iz šolskih časov. Kolo je bila stara klemfa, ampak z njim se je še dalo peljati. Sreča je v tem, da jo je v prometni nesreči Feliks odnesel bolje od svojega prevoznega sredstva. In tudi v tem, da mu pomaga gospa Petra, njegova ljubezen iz šolskih dni. Ilustratorka Ana Razpotnik Donati je poskrbela za zelo barvite ilustracije, odbitega Feliksa in energično Petro. (konec)zz