17.03.2022 ob 09:31
Deli članek
Praznik poezije na Gimnaziji  Celje- Center

Celje (MOREL)- Že štirinajsto leto zapored bodo na Gimnaziji Celje – Center (GCC) in v Društvu GCC v čast svetovnemu dnevu poezije in začetku pomladi pripravili posebno prireditev, ki bo nocoj,  ob 19. uri v Narodnem domu Celje. Tokrat je posvečena medsosedskemu dialogu, častni pokrovitelj prireditve pa je avstrijsko veleposlaništvo Ljubljana, bo pa v ospredju prireditve, s katero že vrsto let na GCC poudarjajo pomen medkulturnega dialoga, tudi Ukrajina. Ob dijakih in gostih iz Avstrije in Slovenije bo s svojim nastopom prireditev dopolnil tudi ukrajinski kitarist in kantavtor Fedir Halatii, ki je zavetje pred vojno vihro našel v nekdanjem hišniškem stanovanju Gimnazije Celje - Center.  

Na GCC so sicer ne glede na vse trdno prepričani, da umetnost lahko premosti še tako trdno in neomajno fizično mejo, in tako so v sodelovanju z dijaki in učitelji s partnerske šole BORG iz avstrijske Radgone zasnovali prireditev, ki želi v teh nenavadnih časih poudariti pomen sobivanja, razblinjati meje, se dvigovati nad jezikovne ter miselne prepreke, ki bremenijo današnji svet in poudariti pomen univerzalne govorice umetnosti, ki mora (p)ostati temelj sobivanja prihodnosti. Posebni gostje prireditve bodo Robert Prosser in Lan Sticker, avstrijska literarna umetnika, glasbenika in performerja, ki bosta v dopoldanskem času za dijake pripravila tudi ustvarjalno delavnico, in že omenjeni ukrajinski kitarist Fedir Halatii. 

Vsakoletni projekt, ki je v osnovi namenjen medkulturnemu dialogu in umeščanju knežjega mesta v globalno kulturno krajino, na GCC pripravljajo pod okriljem dejavnosti mreže šol Unesco ASP, v kateri je članica z mednarodnim statusom tudi Gimnazija Celje – Center. V goste prihaja glasbena zasedba Music&Voice Gimnazije BORG iz avstrijske Radgone, ki je sestavljena iz zbora in inštrumentalne zasedbe, na njihovem repertoarju pa je zlasti pop glasba preteklih petdesetih let. Nastopile bodo tudi glasbene zasedbe GCC - Dekliški pevski zbor, FaVoZa in The Šlagers s solisti in recitatorji.

Na GCC ta prireditev, ki jo vsako leto pripravijo v sodelovanju z enim od veleposlaništev akreditiranih v Sloveniji, uvaja pestro kulturno pomlad. Že dan kasneje bo v Plesnem forumu Celje ob 18. uri potekal Celje večer s pesnico Brynne Rebele-Henry, ki trenutno kot Fulbrightova štipendistka študira v Ljubljani na ZRC SAZU. Na večeru bodo nastopili tudi celjski pesniki in pesnice vseh generacij - od srednješolcev, za katere bo Brynne 18. in 19. marca izvedla tudi intenzivno delavnico kreativnega pisanja, do uveljavljenih in nagrajenih celjskih pesnic in pesnikov. V petek, 18. 3., bodo ob 20h v Celjskem mladinskem centru prvi koncert po zmagi na Emi 2022 pripravili tudi LPS. V torek, 5. 4., se bo v Celjskem domu zavrtel vsakoletni Vrtiljak, prireditev dijakov programa predšolska vzgoja, dva dni kasneje bodo v dvorani Golovec po treh letih znova pripravili maturantski ples, v sredo, 13. 4., bo v Narodnem domu zazvenel tradicionalni Pomladni koncert, zadnji teden pouka pred prvomajskimi počitnicami pa bodo na šoli posvetili svetovnemu dnevu knjige. To je sporočil Gregor Deleja, ravnatelj GCC. (konec)