02.10.2020 ob 22:13
Deli članek

Ljubljana, 2. oktober 2020 (MOREL)- S slavnostno bralno uprizoritvijo igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec, sinoči enkratno v živo izvedene na odru Male drame, in s studijskim zvočnim posnetkom, ki bo spletno objavljen konec meseca, SNG Drama Ljubljana predstavlja novo programsko platformo Zvočne drame. Projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli in bralno uprizorili Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar. Lektor je Arko, snemalec, montažer in glasbeni opremljevalec Jurij Alič, asistentki režije sta Gaja Pöschl in Špela Šinigoj.

Dramatika je posebna literarna zvrst, namenjena tako branju kot uprizarjanju. V nekaterih obdobjih literarne zgodovine so množično nastajale bralne drame, v drugih pa so besedila prihajala kar naravnost z odra in so bila zapisana pozneje. Mnogo dram odra ni nikoli ni videlo ali pa se je to zgodilo zgolj enkrat, kar pripisujemo njihovim specifikam ali zapletenim zgodovinskim oziroma političnim okoliščinam. Nekatere drame so bile uspešno uprizorjene, a so potem vseeno pozabljene obležale v knjižnih izdajah ali pa celo v tipkopisih. Vsaka napisana igra ima svojo izvirno uprizoritveno zgodovino in mnogo slovenskih dram bi bilo vredno ponovno (in vedno znova) predstaviti širšemu občinstvu. Zato smo pripravili nov projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralcev SNG Drama Ljubljana, s katerim si želimo predstaviti slovensko dramatiko v vsej njeni živosti, raznolikosti in predvsem vrhunskosti.

Pri tovrstnem snovanju, kot je vzpostavitev novega programa snemanja in obenem živih predstavitev posameznih zvočnih dram v obliki bralne uprizoritve, sicer že uveljavljenega žanra, ki ga v Drami izvajamo vrsto let, veliko razmišljamo o namenu našega početja. Glede na to, da izjemne in pogosto nagrajene radiofonske igre na osnovi dramaturških predelav slovenske dramatike nastajajo v programu Radia Slovenija, si želimo v Drami poskusiti nekaj drugega. Naš namen je ustvariti Dramino zvočno knjižnico dramske klasike, ki bo na voljo vsem zainteresiranim poslušalcem, od strokovne javnosti do ljubiteljev slovenske dramatike. Obenem pa se nadejamo, da morda novo branje spodbudi tudi kakšno svežo odrsko uprizoritev.

V prvi sezoni Zvočnih dram se posvečamo dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog za tovrstni začetek prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije.

Ob uprizoritvi Zajčevega Voranca v režiji Mileta Koruna je pesnik Josip Osti za Gledališki list zapisal: »Branje, ne gledanje drame, upravičeno zastavlja vprašanje razmerja med dramskim tekstom in njegovo scensko izvedbo oziroma danes morda bolj kot kadar koli vprašanje zamotanega razmerja med literaturo in gledališčem.« To misel je Osti napisal leta 1980, a v še večji meri velja za sodobni odnos gledališča do dramatike, ki ga želimo preizpraševati ob ustvarjanju te nove Dramine platforme. (konec)