28.09.2021 ob 20:26
Deli članek

 

Ljubljana, (MOREL) - Otroci so dobrodelni, radi se igrajo, poslušajo pravljice, kuhajo, potrebujejo pogum in moč, uživajo pa v napetih dogodivščinah in o vseh teh vrednotah in navadah od danes lahko berejo v zajetnem šopku novih knjig, slikanic ter stripu iz založniške hiše Mladinska knjiga (MK). Boštjan Gorenc-Pižama je v slikanici pod naslovom Botrovo darilo prikazal pomen dobrodelnosti. Knjiga je nastala na pobudo programa Botrstvo v Sloveniji pod okriljem Zveze prijateljev mladine (ZPM) Ljubljana Moste-Polje ob deseti letnici njihovega delovanja. Anita Leskovec je svoje zgodne naslovila Lisičke, pesmi Davida Bedrača so pod naslovom Igravčki, Barbara Hanuš pa je zgodbo naslovila Obliž za moč in pogum. Založniška novost je prevod francoskega stripa za najmlajše Joanna Sfarja Vampirček gre v šolo, ki ga MK našim bralcem ponuja v sozaložništvu z Zavodom Stripolis. 

Pred bližajočim se tednom otroka so danes na novinarski konferenci predstavili novo izvirno slikanico Botrovo darilo, z njenim nakupom pa bomo darovali za program Botrstvo v Sloveniji. »V desetih letih delovanja Botrstva v Sloveniji je več kot 10.251 otrokom do lepše prihodnosti pomagalo 8228 botrov,« je poudarila predsednica ZPM Ljubljana Moste-Polje Anita Ogulin. Spomnila je, da je Program Botrstvo nastal leta 2010 pod okriljem ZPM. Želja nam je bila, da bi pomagali otrokom in mladostnikom, ki so se znašli v materialni stiski. »S pomočjo botrov otroci in mladostniki dobivajo priložnost za ustvarjanje lepše prihodnosti, se izobražujejo, razvijajo svoje talente, obiskujejo prostočasne dejavnosti in so lahko enaki vrstnikom v domačem okolju. V knjigi izvemo, da imajo nekateri otroci svojega botra ali botrico, da so botri različni. Vsi pa nam na neki način pomagajo, da zaživimo boljše življenje. Vsi ljudje na tem svetu bi radi živeli dobro, varno in srečno. A vsak od nas se kdaj znajde v težavah. Takrat je najlepše, če si med seboj pomagamo,« je v pismu bralkam in bralcem zapisala v slikanici Anita Ogulin. Slikanico je ilustrirala Ana Razpotnik Donati, ki je po besedah Gorenca - Pižame zaobjela nedolžno otroško igrivost. Avtor slikanice pa je na rahločuten način, skozi zgodbo dveh prijateljic, prikazal pomen dobrodelnosti in spodbujanje pozitivnih vrednot pri otrocih. Pomembno sporočilo, ki ga slikanica nosi je, da imajo vsi otroci pravico do enakovrednih  možnosti za zdrav razvoj in izobraževanje ne glede na socialni status. Po besedah avtorja slikanice je zlasti pomembno, da se pomaga otrokom pri razvoju njihovih talentov in da ostanejo v družbi. »Z besednimi igrami sem skušal opisati, kaj je to botrstvo in da je boter lahko kdor koli« je še dodal Gorenc – Pižama.

Zbirka Čebelica je od danes bogatejša za tri knjižice, po besedah urednice Irene Matko Lukan pa si v založbi ves čas prizadevajo, da knjige pridejo do čim več bralcev. Pisateljica Barbara Hanuš in ilustratorka Ana Zavadlav v knjižici Obliž za moč in pogum, ki je natisnjena z velikimi črkami, vabita otroke k prvim bralnim korakom in pripovedovanju. Avtorica otroke vabi med živali, ki živijo pri Marku doma, na igrišče in domišljijsko deželo Kahkov in Kihkov. Kako pogumni morajo biti otroci? Poleg poguma potrebujejo še moč, kratka zgodba razkrije, kje ju dobijo. Knjižničarka Anita Leskovec, ki že dve desetletji objavlja v revijah Cicido in Ciciban je napisala nekaj ljubkih zgodb o lisičkah. Slikanico Lisičke je ilustrirala Ana Košir, lisičke pa so prav take kot otroci – rade se igrajo, poslušajo pravljice, hodijo v hribe, pečejo palačinke…« Izid slikanice je zame velik praznik«, je na novinarski konferenci povedala avtorica in dodala, da je te zgodbice pisala od leta 2012. Tretja slikanica iz zbirke Čebelica so Igravčki Davida Bedrača, ki svoje pesmi že dve desetletji objavlja v revijah Cicido in Ciciban. Pesniško zbirko je ilustrirala Maša Kozjek, dobre rime in otroška igrivost sporočajo, kako pomembni so igra, druženje, gibanje v naravi, sprejemanje sebe, drugih in drugačnih.

Mladinska knjiga je v sozaložništvu z Zavodom Stripolis izdala strip za najmlajše enega najpomembnejših umetnikov novega francosko-belgijskega stripa Joanna Sfarja z naslovom Vampirček gre v šolo. Kot pravi urednica Irena Matko Lukan se v MK zavedajo pomembnosti in popularnosti stripov ter so ustanovili novo zbirko Stripeki v kateri so izdali slikanico Vampirček gre v šolo, ki jo je prevedel stripovski mojster Izar Lunaček. Strip prinaša napete dogodivščine malega vampirčka, ki se zaradi osamljenosti odpravi v človeško telo in se spoprijatelji z Marcelom. Otroci se bodo podali v napete dogodivščine, polne zabave in tudi sočutja. Izar Lunaček je ob tej priložnosti povedal, da je to eden najboljših otroških stripov, Joann Sfar pa velja za enega najpomembnejših umetnikov novega vala francosko-belgijskega stripa. Ustvaril je kultno serijo o vampirjih, v katerih se z veliko mero humorja in sočutja dotika tudi svojih judovskih korenin, smrti, prijateljstva, upornosti in pokončnosti. (konec)zz