27.09.2018 ob 12:54
Deli članek

Ljubljana, 27. september 2018 (MOREL) – Avtorja Deklice s strunami, prve sodobne dramske opere v koprodukciji ljubljanske Drame in gledališča Moving Music Theatre iz Bitole, sta priznani makedonski glasbenik in gledališki ustvarjalec Marjan Nečak ter uveljavljena hrvaška pisateljica in dramatičarka Maja Hrgović. Znamenita makedonska pesnica Ana Bunteska pa je za to priložnost napisala pesmi, ki jih v predstavi v živo pojeta prvaka igralskega ansambla Drame Barbara Cerar in Uroš Fürst. S krstno uprizoritvijo sodobne in aktualne igre o glasbenici, ki potuje z vlakom po današnji Evropi in išče svoj prostor v njej, se Marjan Nečak slovenskemu občinstvu prvič predstavlja v vlogi režiserja, hkrati pa tudi kot skladatelj, scenograf in oblikovalec luči. Dramaturginja in prevajalka je Darja Dominkuš, kostumografinja Nataša Filipović, lektorica Tatjana Stanič, avtor videa Marin Lukanović, koreograf pa Žigan Krajnčan. Premiera bo jutri, ob 20.00 na odru Male drame.

Deklico s strunami avtor in režiser Marjan Nečak opisuje kot »metaforično dramsko-glasbeno partituro, ki z lahkoto plava v glasbenih slogih od roka, popa, elektronske glasbe z globinskim občutjem cirkuškega zvoka do opere kot kulminacijske točke čustev in interpretacije obeh solistov«. Uprizoritev skozi formo sodobne dramske opere, ki povezuje dramsko gledališče, video in glasbena izrazna sredstva, slika življenjsko pot violinistke; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Igra jo Barbara Cerar. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom – igra ga Uroš Fürst –, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki ta hip iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. Violinske strune v predstavi simbolizirajo kažipot, hkrati pa postajajo bodeče žice, ki glasbenico ovirajo na poti do želenega cilja.
Po predpremierni predstavitvi na 5. Drama Festivalu je bila Deklica s strunami  letos junija nagrajena na 45. Infant festivalu v Novem Sadu, avgusta pa je gostovala na 58. Festivalu Ohridsko poletje. Vabila za mednarodna gostovanja pa so prispela tudi že z uglednih sodobnih gledaliških festivalov, in sicer z Dunaja, iz Minska, iz Seula, iz Beograda … Na gostovanju v Novem Sadu je Deklica s strunami prejela drugo nagrado za najbolj izvirno raziskovanje enega od segmentov gledališkega jezika. Žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami: »Deklica s strunami je uprizoritev, ki bi lahko dobila posebno nagrado za vsek segment svojega gledališkega jezika. Toda Marjan Nečak s posamično analizo ter raziskovanjem vsakega od segmentov in z njihovo sintezo v to čudovito uprizoritev vseeno ustvari specifičen univerzalni gledališki jezik – glasbo. Skladnost vseh elementov uprizoritve, od dramaturgije, režije, glasbe, vrhunske igre Barbare Cerar in Uroša Fürsta, scenografije, kostumov, videa in luči do prepletanja naših, balkanskih jezikov s svetovnimi ... nam je omogočila doživetje srečanja z izjemno komponirano in čarobno, v živo odpeto dramatično glasbo, prepolno pomena in čustev. Hkrati pa ta skladnost izostruje bolečo in na lastni koži doživeto temo uprizoritve: nenehno bitko z osebnimi demoni in družbeno-ekonomskimi preprekami, sanje, zaustavljene na mejnih prehodih, poezijo, ki jo je poteptala realnost.«
Večkrat nagrajeni umetnik Marjan Nečak se je rodil leta 1976 v Bitoli, kjer se je v glasbeni šoli učil kontrabas in solo petje. Po srednji glasbeni šoli je končal še kompozicijo na Oddelku za film in gledališče Fakultete za avdio-vizualno umetnost ESRA. Od leta 2013 je izredni profesor za odrsko petje na Fakulteti za dramsko umetnost v Skopju. Od leta 2013 se ukvarja tudi z režijo. Njegova dejavnost je izjemno široka in raznovrstna, napisal je glasbo za več kot 200 uprizoritev različnih žanrov; poleg dramskih, opernih in baletnih predstav še za muzikale, za film in televizijo, različne performanse in za več kot 30 predstav za otroke. Na zelo poseben in avtorsko prepoznaven način združuje elektronsko glasbo z balkanskim folklornim izročilom. V težnji po totalnem gledališču, v katerem bi združil svoje skladateljsko in režijsko delo, je leta 2015 v Bitoli ustanovil Moving Music Theatre, s katerim želi v okviru sodobnega glasbenega gledališča zaobjeti tako opero, vizualno umetnost in izobraževalne projekte, namenjene širšemu, mednarodnemu občinstvu.
Marjan Nečak je pri Deklici s strunami prvič sodeloval z avtorico besedila Majo Hrgović in avtorico pesmi Ano Buntesko. Maja Hrgović, rojena leta 1980 v Splitu, je v Zagrebu diplomirala iz hrvaškega in angleškega jezika s književnostjo. Študirala je tudi teatrologijo in ženske študije. Deluje kot novinarka in pisateljica. Ana Bunteska se je rodila leta 1972 v Skopju. Renomirana pesnica je članica Društva pisateljev Makedonije, avtorica več knjig poezije in številnih uglasbenih pesmi. To je sporočil Jernej Pristov iz Drame. (konec)