17.11.2021 ob 14:19
Deli članek
Slovenski dokumentarni filmi na spletu

Kader iz filma Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba

Ljubljana (MOREL)- DOKgodek je serija spletnih dogodkov namenjenih domačim dokumentarnim filmom. Gledalci si lahko v času dogodka na spletni strani Baze slovenskih filmov (bsf.si) brezplačno ogledajo dve spletni projekciji z izbrano tematiko; ta teden je to ljubezen do rituala igre, ki jo vzpostavlja gledališče. 11. DOKgodek z naslovom Meje gledališča bo potekal od petka, 19. novembra, od 20.00, do nedelje, 21. novembra, do konca dne.

Gledalci bodo spoznali dva različna pristopa oziroma pomena gledališča. Celovečerni dokumentarni film Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba v režiji Rajka Grlića in Matjaža Ivanišina je film o ustvarjanju gledališke predstave Boris, Milena, Radko kot tudi o osebnem življenju umetnikov. Predstavo so ustvarile štiri uveljavljene osebnosti gledališča; pisatelj in režiser Dušan Jovanović, igralka Milena Zupančič in igralca Radko Polič in Boris Cavazza. Nastala je zgodba o ljubezenskem trikotniku in o večplastnem, popolnoma odkritem prepletanju javnih umetniških podob in osebnega življenja protagonistov na meji med resničnim in izmišljenim. Film je leta 2017 na Slovenskem filmskem festivalu v Portorožu prejel nagrado Vesna za posebne dosežke z utemeljitvijo, da gre za “doživeto meditacijo o izjemni vztrajnosti ljubezni kot tudi ekspresivno parabolo o staranju in veličasten poklon morda najmočnejši generaciji slovenskih gledaliških in filmskih ustvarjalcev. Ampak še pred vsem tem gre za film, ki bi s svojo izjemno toplino lahko talil ledenike, tudi tiste največje.”

Drugi film 11. DOKgodka je kratki dokumentarni film Šamansko gledališče režiserke Nicole P. Drakulič Trninić. Film se spominja začetka postavljanja svojevrstnega šamanskega rituala, ki ga je v bližini avstrijskega Gradca začela Sylvia Marianne Wohlfarter in stopi v srce njegovega sedanjega trenutka, ko je metoda rituala že precej napredovala in združuje številne ljudi z različnih krajev, tudi Slovenije. Pripoveduje zgodbo o ljudeh, ki so uvideli, da vsakdanja realnost in njena pojavnost ni vse kar je. Da obstaja neskončna mreža različnih svetov in možnosti pridobivanja znanja in pomoči.

Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. (konec