23.08.2021 ob 10:57
Deli članek
V dobri družbi ustvarjalcev

Izola (MOREL)- Med 25. in 29. avgustom bo Kino Otok zopet postregel s svežim izborom vrhunskega filmskega in spremljevalnega programa, v družbi filmarjev in s povabilom k razširjanju pogledov na film, umetnost, kulturo, družbo in življenje nasploh.

Že nocoj se bodo s filmom Pes, ki ne utihne ogrevali v ljubljanskem Kinodvoru, v torek nato v Kinogledališču Tolmin, v Izoli pa prav tako v torek pripravljajo še projekcijo presenečenja, ki se bo ob 20h zgodila v Letnem kinu Arrigoni. Festival bodo uradno otvorili s projekcijo filma Assandira italijanskega režiserja Salvatore Mereua, ki se bo tudi pridružil na samem festivalu. Do konca tedna se bo na različnih prizoriščih v Izoli zvrstil skrbno izbran izbor filmov, pridružilo pa se bo tudi kar nekaj režiserjev, ki so jih ustvarili. Gostje bodo Julien Faraut (Čarovnice iz Orienta), Lois Patiño (Rdeča luna), Miroslav Mandić (Sanremo), Ivan Ikić (Oaza), Marc Recha (Avgustovski dnevi), Mimmo Verdesca (Alida), Jelena Maksimović (Domovine), pa bo tudi Sandi Pavlin, glavni igralec v filmu Sanremo.

V petih dneh se bo na 12 lokacijah poleg 47 celovečernih, odvrtelo tudi 97 kratkih filmov, velik del jih lahko ujamete v sklopu programa Onkraj nevidnih, ki se bo naselil na izolsko plažo. Festival bo postregel z dvema slovenskima premierama filmov Sanremo in Oaza, ki sta nastala v slovenski večinski oziroma manjšinski koprodukciji in sta v zadnjih mesecih odmevala na največjih tujih filmskih festivalih. V Izoli bodo gostili oba režiserja in tudi nekatere člane filmskih ekip. 

Kot zanimivo poslastico naj izpostavimo projekcijo nemega filma Najemnik: zgodba o londonski megli režiserja Alfreda Hitchcocka, kateri bodo, tako kot nekoč, glasbeno podlago primešal glasbeni trojec Jimmy Barka Experience v sestavi DJ Bakta, DJ Borka in Marjana Stanića na bobnih. Dogodek bo v soboto, 28. avgusta v Letnem kinu Arrigoni. Del programa se bo odvijal tudi v Ljubljani, Idriji, Sežani in Tolminu, tudi letos pa niso pozabili na program za malo mlajše, ki so ga združili pod imenom Podmornica. 

To je sporočila Ajdi Kocjan. (konec)