07.11.2022 ob 12:53
Deli članek
Brezplačen program slovenskih dokumentarnih filmov na spletu

Varuhi civilizacije

Ljubljana (MOREL)- Vsak teden med torkom in četrtkom, s pričetkom ob 20.00, sta v Bazi slovenskih filmov na spletni strani bsf.si na voljo dva filma izbranega slovenskega avtorja dokumentarnih filmov. Kot naslednji se bodo s filmi predstavili Vlado Škafar, Erik Valenčič in Maja Doroteja Prelog.

Jutri, 8. novembra, se prične 32. DOKgodek: Vlado Škafar in bo trajal do 10. novembra. Vlado je filmski ustvarjalec, pisatelj, soustanovitelj Slovenske kinoteke, kjer je bil tudi programski direktor, in Kina Otok – Isola. Njegov prvi celovečerni igrani film Oča (2010) je bil prikazan na beneškem filmskem festivalu v sekciji Mednarodni teden kritike. Tokrat pa si bomo ogledali njegov film o slovenskem skakalnem šampionu, dvakratnem zmagovalcu svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih Primožu Peterki. Film Peterka: Leto odločitve (2003) spremlja eno leto življenja Primoža Peterke v času, ki je pred mladega športnika postavilo veliko odločilnih trenutkov. Film razkriva njegova razmišlja in čustvovanja tako v športnem kot tudi v zasebnem življenju. O življenju, njegovi minljivosti in večnosti, pa razmišljata tudi legendarni filmski in gledališki igralki, prejemnici Borštnikovega prstana in dolgoletni prijateljici Ivanka Mežan in Štefka Drolc v filmu Deklica in drevo (2012), ki je prav tako del dokumentarnega programa.

Na 33. DOKgodku, ki bo potekal med 15. in 17. novembrom, bosta na voljo dokumentarna filma novinarja Erika Valenčiča, ki je za poročanje o Kurdih leta 2015 prejel nagrado čuvaj Društva novinarjev Slovenije. Svojo novinarsko pot je začel na Radiu Študent in jo nadaljeval pri Mladini, več kot desetletje pa je deloval na RTV Slovenija, kjer je poročal z Bližnjega vzhoda. Tam je nastal tudi njegov film Varuhi civilizacije (2018), ki govori o Asircih, ljudstvu, ki zaradi vojne in terorja množično zapušča območje Iraka. Z njihovim izginotjem Bližnji vzhod izgublja eno temeljnih identitet, svet pa del človeštva. Ogroženo pa je tudi ljudstvo Zahodne Sahare - Sahraviji. V času dekolonizacije afriške celine jim ni bilo usojeno postati neodvisna država in tako že 40 let bivajo v begunskih taboriščih. Taborišča so se spremenila v naselja, poimenovana po mestih v Zahodni Sahari. Eden od njih se imenuje El Aaiún. Film Videti El Aaiún (2020) je nastal v sodelovanju s fotografoma Arnejem Hodaličem in Katjo Bidovec.

Filmska režiserka Maja Doroteja Prelog je za svoj študentski kratki film Divji vzhod (2012) prejela vesno za najboljši študentski film na Festivalu slovenskega filma leta 2013. Je članica kreativnega kolektiva RÁTNEEK. Na 34. DOKgodku, ki bo potekal med 22. in 24. novembrom, si bomo ogledali film, ki ga je režirala skupaj z Blažem Murnom Čakajoč, da se zgodi nič (2017). Film govori o minevanju časa in krhkosti življenja v starodavnem kraju južne Italije. Avtorja sta želela ujeti esenco in atmosfero regije in tamkajšnjih ljudi, pri čemer sta se držala predhodno dogovorjenih desetih pravil kot jedra njunega koncepta. Dokumentarni film Generacija Južne Afrike (2010) pa se odvija na domačih tleh. Prikazuje življenjsko okolje mladih bratov dvojčkov Amirja in Edina. Čeprav od rojstva živita v Sloveniji, čutita pripadnost do Bosne in Hercegovine, od koder prihajajo njuni starši. Tako kot njunu vrstniki najraje igrata nogomet na bližnjem šolskem igrišču, vendar se v slovenski družbi nikoli ne počutita popolnoma sprejeta.

Dogodek organizirata Zavod Filmoteka v sodelovanju s festivalom DOKUDOC, ki ga pripravlja društvo Mitra. DOKgodek sofinancira ministrstvo za kulturo RS. (konec)