06.02.2024 ob 09:57
Deli članek
Brezplačen vstop v kulturne ustanove v Celju

 

Celje (MOREL) – Ob prihajajočem slovenskem kulturnem prazniku se bo v mestni občini Celje zvrstilo veliko zanimivega dogajanja, za kar so poskrbeli javni zavodi, ki delujejo na področju kulture. Znova bodo na široko odprli vrata svojih ustanov in obiskovalcem omogočili brezplačen ogled njihovih vsebin in programov. Praznično kulturno dogajanje se bo začelo z nocojšnjo osrednjo slovesnostjo, na kateri bodo podelili najvišja priznanja za kulturne dosežke v zadnjih dveh letih. Prireditev pripravljajo v sodelovanju z Zavodom Celeia Celje.

V Pokrajinskem muzeju Celje, Muzeju novejše zgodovine Celje, Zgodovinskem arhivu Celje in v Centru sodobnih umetnosti bodo pripravili vodene oglede po razstavah, mogoče si bo ogledati tudi ostale zbirke.

V Osrednji knjižnici Celje bodo v sklopu tradicionalnega Prešernovanja na ogled postavili prvotiske del Franceta Prešerna in Rudolfa Maistra, dogodek pa bo z recitali popestrila pesnica in predsednica MČ Center Alenka Pečnik. Sledila bo knjižna čajanka ob začetku 13. Bralne značke za odrasle »Z branjem do zvezd«.

Slovenski kulturni praznik bodo v Celju obeležili z nocojšnjo osrednjo slovesnostjo, ko bomo podelili priznanja Celjske zvezde. Letos ga za življenjsko delo prejme gledališki igralec Bojan Umek. Podelili bomo še dve priznanji za dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih, in sicer Bojanu Himmelreichu, arhivistu v Zgodovinskem arhivu Celje, in Katji Gorečan, pesnici, pisateljici, literarni komparativistki in magistrici dramaturgije ter scenskih umetnosti.

Režiser prireditve je Luka Marcen, slavnostna govornica bo Jerneja Jezernik, ki je v lani prejela literarno nagrado Mira za svoje raziskovanje in ohranjevanje dediščine Alme M. Karlin. To je sporočila Alja Tihle vodja službe za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu celjskega župana. (konec)