19.12.2022 ob 07:34
Deli članek
Danes podelitev zlate role filmu Kapa

Ljubljana (MOREL)- Eni odštevajo do božiča z odpiranjem adventnih mini darilc, Kapa pa z zbiranjem priznanj za kakovosten prvi slovenski božični film. Danes bo tako ekipa prejela zlato rolo v ljubljanskem Kino Komuna, v soboto pa je v Beljaku na filmskem festivalu K3 prejela nagrado za najboljši film festivala. V Beljaku sta nagrado prevzela producentka Ida Weiss in režiser Slobodan Maksimović, ki je bil sicer del festivalske strokovne žirije za ocenjevanje kratkih filmov. Maksimović je ocenil, da je bil presrečen že, ko se je Kapa uvrstila v uradni program K3 festivala, in da o nagradi niti ni razmišljal, saj je dobiti nagrado po njegovih besedah na nek način stvar okusa žirantov. 

»Na festivalu so bili filmi, ki so jih že predvajali na svetovno znanih festivalih in ob takšni konkurenci je čast biti zraven – kaj šele zmagati,« je povedal Maksimović, a ravno to se je zgodilo. »Filme so ocenjevali avstrijski kino prikazovalci, zaradi česar je ta nagrada izjemno pomembna za naš film, saj nam odpira možnost, da film Kapa vidijo v kinodvoranah po vsej Avstriji.« Večkrat nagrajeni režiser Maksimović ob razglasitvi zmagovalca festivala sprva ni dojel, da je najboljši film Kapa, saj je za namene predvajanja filma na nemško govorečem ozemlju ta sinhroniziran v nemški jezik in tako nosi naslov »Wo bleibt der Weihnachtsmann?« (v prevodu Kje je Božiček?). 

Film Kapa ima poleg zgoraj omenjenih dveh nagrad tudi nagrado občinstva hrvaškega filmskega festivala KinoKino in letošnjega Sarajevo film festivala, kjer je Kapo otroška žirija izbrala za najboljši otroški film. Producentka Ida Weiss je ob tem dejala, da so sicer vsake nagrade posebej izredno veseli, vendar ji osebno največ pomeni ravno zlata rola, ki jo bodo prejeli danes. »V prvi vrsti smo film delali z upanjem, da bo našemu domačemu občinstvu všeč, in da bo razveselil slovenske otroke in družine.« Weissova si tako želi, da bi slovenska kina Kapo na sporedu obdržala tudi v januarju in februarju: »Upamo, da ga bodo kina videla kot film, ki nosi sporočilo za vse letne čase, ne zgolj za predbožično obdobje.« Nagrada, ki jo je film Kapa prejel ta vikend v Beljaku pa morda napoveduje ravno to za avstrijska kina. Nagrado namreč podeljujejo avstrijski prikazovalci, »kar pomeni finančno spodbudo za avstrijskega distributerja, da film ponudi tudi v tamkajšnjih kinih,« je še dodala Weissova.

Odlična popotnica za prvi slovenski film Kapa in slovenski film na sploh, pa zaključujemo mi.  Podelitvi zlate role bo po projekciji filma Kapa v Kino Komuna. Ob 10:00 si bodo namreč film Kapa ogledali učenci OŠ Valentina Vodnika, ob približno 11:20 pa sledi pogovor z ustvarjalci in igralci ter podelitev zlate role.

Navzoči  bodo: režiser Slobodan Maksimović in producentka Ida Weiss, glavna igralca Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, igralci Mila Maksimović, Tilen Kolbe,  Emil Kulović  in Zala Đurić Ribič, direktor fotografije Sven Pepeonik, scenografka Mateja Medvedić in kostumografka Tanja Birgmajer ter mnogi drugi. To je sporočila Karin Jurman Marn. (konec)