11.05.2024 ob 23:05
Deli članek
Diptih – plesna predstava AFS France Marolt in Ansambla Lado

Ljubljana (MOREL)- Akademska folklorna skupina France Marolt ob 76-letnici delovanja pripravlja letno plesno predstavo, ki so jo naslovili Diptih, po besedi, ki predstavlja umetniško delo, sestavljeno iz dveh polovic. Letošnja predstava bo osvetlila nekatere vrhunce našega repertoarja, ki pa jim bomo tokrat dodali še »drugo polovico«.

Plesna predstava Diptih bo popotovanje skozi čas, prostor in dve folklorni tradiciji. Ustvarja namreč most med slovensko in hrvaško kulturo. Tokratne plesne predstave ne ustvarjamo sami, temveč smo v goste povabili Ansambel Lado, profesionalni folklorni ansambel iz Hrvaške. Predstava bo tako združila dve folklorni skupini, ki vsaka po svoje že desetletja ohranjata in predstavljata bogato plesno in glasbeno dediščino svoje države.

Koncert so si zamislili kot dve polovici, ki sta ju skupini sestavili sami, vendar se ti polovici med seboj prepletata, dopolnjujeta in na koncu združita v skupno celoto. Dogodek bo predstavil dediščino in kreativnost skozi nabor koreografij, ki so bile za skupini ustvarjene skozi desetletja njunega obstoja. Uporabljena koreografska dela so stvaritve različnih koreografov in piscev glasbenih priredb, ki so ob ustvarjanju razvili vsak svoj, edinstven pogled na folklorni ples in njegovo odrsko poustvarjanje. Programsko se bomo tako sprehodili po izboru nekaterih izjemnih koreografskih in glasbenih del Ansambla Lado, ter po najkakovostnejših koreografskih delih in glasbenih priredbah Akademske folklorne skupine France Marolt.

Koreografska dela so ustvarili: Vidoslav Bagur, dr. Ivan Ivančan, Zvonimir Ljevaković, Luka Kropivnik, Mirko Ramovš in dr. Tomaž Simetinger.Glasbene priredbe so napisali: Vidoslav Bagur, dr. Ivan Ivančan, Alan Kanski, Zvonimir Ljevaković,  Uroš Krek, Marijan Makar, Božidar Potočnik, Oskar Stopar, Julijan Strajnar in Sašo Zver. Diptih bo uprizorjen v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma 18. in 19. maja 2024 pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo Republike Slovenije dr. Aste Vrečko.(konec)