29.07.2022 ob 15:09
Deli članek
 Klemen Ramovš čestita ministrici  Asti Vrečko

Ljubljana (MOREL)- Ministrstvo za kulturo se je pod vodstvom Vaska Simonitija – ob državni sekretarki Ignaciji Fridl Jarc in vodji kabineta Bredi Mulec je bilo ob koncu mandata v ministrovem kabinetu zaposlenih še pet svetovalcev – še nedavno pogrezalo v nedopustno neaktivnost oziroma nemalokrat – prav na vseh področjih umetniškega ustvarjanja – delovalo proti posameznikom, ki bi jih moralo podpirati, ponižujoč in pokroviteljski odnos pa kazalo tudi do ključne kulturne infrastrukture, nevladnih organizacij, samozaposlenih v kulturi in medijev. (Pia Prezelj, Delo, 29. julija 2022, stran 16)

Portal MMC RTVSLO poroča, da je vlada na včerajšnji seji podaljšala mandat v. d. generalne direktorice direktorata za ustvarjalnost Barbari Koželj Podlogar, ki je bila na to mesto imenovana v prejšnjem mandatu (2021) in je med drugim vodila Slovenski kulturno-informacijski center SKICA na Dunaju 2015-2021.

To še dodatno potrjuje, da nova ministrica za kulturo  Asta Vrečko postavlja na najpomembnejše položaje kulturne politike stroko in ne politike. To so bile sicer predvolilne obljube sedanje koalicije, ne glede na to pa kaže na visok pogum nove ministrice. Strokovno tako močno oblikovana zasedba ministrstva je nekaj povsem novega, odkar obstaja ministrstvo za kulturo.

Opis stanja v slovenski kulturi, kot ga je zapisala Pia Prezelj, je blag in uvideven do prejšnjega mandata. Realno stanje je še mnogo bolj pretresljivo, ga je pa močno občutila večina delavcev v kulturi. Še posebej Seviqc Brežice je utrpel hude in umazane udarce, morda zato, ker smo kot sokreator kulturne scene dosegli močno prepoznavnost in je bilo naše mnenje še bolj nevarno. Zametke teh aktivnosti pri nekaterih lobijih in uradnikih je opaziti že v 2010, eskalirali so je v začetku 2018 z našo izključitvijo iz večletnega sofinanciranja in se nadaljevalo vse do danes. Kljub temu smo uspeli blagovno znamko Seviqc Brežice obdržati na slovenski in mednarodni sceni, obdržati idejno zasnovo iz začetka v 1982, jo uspešno razviti in dograditi z novimi vsebinami.

Ministrici  Asti Vrečko čestitam in ji želim veliko moči. To je zapisal Klemen Ramovš, vodja Seviqc Brežice. (konec)