25.04.2023 ob 15:24
Deli članek

Celje (MOREL) – Mestna občina Celje bo letos podelila že 27. Veronikino nagrado, ki je nagrada za najboljšo pesniško zbirko preteklega leta. Hiša kulture Celje, ki je organizator Veronikine nagrade od leta 2021, je v minulih dneh zaključila z natečajem mala Veronika, na katerega so vabili dijake vseh srednjih šol in predstavili njihov pesniški izraz širom Slovenije.

Na natečaj za malo Veroniko 2023 je prispelo 30 pesmi prav toliko avtoric oziroma avtorjev iz različnih slovenskih srednjih šol. Pet nominiranih pesmi je izbrala komisija v sestavi Veronika Šoster (predsednica), Eva Ule in Aljaž Primožič, ki je izbrala pet precej raznolikih pesmi nominiranih za malo Veroniko 2023.

  • Simona Babnik: Memento Mori (Gimnazija Bežigrad)
  • Sandro Čeh: Živ Žau (Gimnazija Ptuj, mentorica: Anita Ekert)
  • Doroteja Drevenšek: Bitje iz treh komponent (II. gimnazija Maribor, mentorica: Nina Medved)
  • Ana Kumperger: Nad nami s severovzhoda (Gimnazija Celje-Center, mentorica: Ljuba Koprivc Bertoncelj)
  • Januš Marinček: POZIMI (Šolski center Ljubljana, Gimnazija Antona Aškerca)

Tri letošnje nominirance smo lahko spoznali že v lanskoletnem natečaju in izjemno lepo je, da se dijaki vračajo in nadaljujejo s pesniškim ustvarjanjem. V Hiši kulture Celje pravijo, da so vse nominirane pesmi dosegle odlično branost, da bodo s pozornostjo spremljali nadaljnji razvoj pesnikov tudi v prihodnje. Vseh pet avtorjev prejme unikatno darilo podjetja Vivapen ter možnost predstavitve svojega dela na Dnevih knjige v Mariboru ter obisk pesniške delavnice ameriške pesnice Dare Wier v okviru festivala Izrekanja v Celju.

Končnega zmagovalca so z glasovanjem izbrali pretekli zmagovalci male Veronike, bralci preko spletnega glasovanja ter ocene posamezne pesmi komisije.

Zmagovalka male Veronike 2023 je pesem Doroteje Drevenšek: BITJE IZ TREH KOMPONENT, ki je nastala pod mentorstvom Nine Medved z II. gimnazija Maribor. »Pesem Bitje iz treh komponent tematizira iskanje svojega prostora v svetu, kar vzpostavlja s tremi motivi, ki se proti koncu pesmi združijo v pesniški govorki. Vseprisotnost te stiske ponazori s konkretnimi podobami. Avtoričin pesniški jezik je sodoben in uspešno prestopa med banalnostjo vsakdana in elementi nadrealizma.", so v obrazložitvi zapisali člani strokovne žirije.

Nagrajenka prejme denarno nagrado v višini 400 € in možnost predstavitve pesmi na osrednji podelitvi Veronikine nagrade, ki bo 29. avgusta 2023 na Starem gradu Celje, kjer bomo podeliti tudi Veronikino nagrado za najboljšo pesniško zbirko leta ter zlatnik poezije za celoten pesniški opus. Zaključno prireditev letos pripravlja Boštjan Gombač z ekipo sodelavcev.

Veronikina nagrada je v 27-ih letih pridobila velik ugled in pomembno mesto med nagradami za kulturno ustvarjanje v Sloveniji. Izjemno ponosni smo, da je celjska in hkrati vseslovenska. To je sporočila Alja Tihle, vodja Službe za odnose z javnostmi in promocijo v kabinetu celjskega župana. (konec)