06.11.2023 ob 23:19
Deli članek
Niz koncertov treh madžarskih glasbenih zasedb

Koper (MOREL)- Ob podpori MOL Slovenija in madžarske MMA se bo v slovenskem obalnem mestu Kopru, v mesecu novembru, odvil niz koncertov treh madžarskih glasbenih zasedb. Glasbeni dialogi so koncertni cikel, ki je bil prvič izveden že pred dvema letoma v Kopru.  V njem želijo občinstvu vsako leto predstaviti po eno glasbeno pokrajino. Nazadnje je bila to Avstrija, letos bo v središču Madžarska. V ciklu bodo občinstvu predstavili tri različne projekte na temo te regije in s pomočjo glasbenega jezika poskušali koprskemu občinstvu približati Madžarsko z njeno raznovrstnostjo. Na prvem koncertu v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja se bo z orgelskim večerom predstavil uveljavljeni madžarski organist István Bátori, ki trenutno živi in deluje v Italiji. Na drugem koncertu v dvorani sv. Frančiška Asiškega bo nastopila odlična madžarska violinistka Éva Osztrosits ob spremljavi pianista Domonkosa Csabaya z deli Mozarta, Veressa, Bartoka, Kodályja in Debussyja. Cikel bo zaključila ena vodilnih in mednarodno priznanih madžarskih jazzovskih vokalistk Júlia Karosi, ki se bo v Kopru predstavila s svojim kvartetom. Glasbene dialoge organizira glasbena agencija im.puls v sodelovanju z Lisztovim Inštitutom Ljubljana. 
Obisk koncertov je brezplačen!


Četrtek, 9. 11. 2023 ob 19.30 - stolna cerkev Marijinega vnebovzetja, Koper
István Bátori – orgle

Spored:
D. Buxtehude: Preludij v g-molu, BuxWV 148
J. S. Bach: Pièce d’Orgue, BWV 572
F. Liszt: Adagio (Consolation Des-dur)
O. Nicolai/F. Liszt: Cerkvena slovesna uvertura na koral „Eine feste Burg ist unser Gott”
F. Liszt: Variacije na temo „Weinen, klagen, sorgen, zagen”

Madžarski organist István Bátori trenutno živi v Bologni. Diplomiral je na Visoki šoli za glasbo v Würzburgu v Nemčiji leta 2015 v razredu prof. Christopha Bosserta. Zatem je poučeval kot asistent na Konservatoriju za glasbo GB Martini v Bologni. Med letoma 2016 in 2018 je zaključil podiplomski študij v razredu prof. Francesca Tasinija na Konservatoriju Girolamo Frescobaldi v Ferrari. István Bátori je nastopil že v številnih evropskih državah (Italija, Nemčija, Francija, Poljska, Romunija, Madžarska) in bil povabljen na uveljavljene festivale, kot so Soli Deo Gloria v Reggio Emilii (2014, 2016), Roncolo Festival, cikel Rassegna Organistica v Mantovi, cikel Cecylianski Concert v Krakowu (2015), San Giacomo Festival v Bologni (2017), Przemysl Music Festival na Poljskem (2017), Ferrara organistica v Ferrari (2016, 2017) itn. Od leta 2016 je organist v cerkvi svete Trojice v Bologni. Kot član zasedbe Cappella Musicale di San Giacomo Maggiore v Bologni je sodeloval pri snemanju celotnega opusa skladatelja Ippolita Ghezzia za založbo Tactus record label in pri albumu Divi Augustini Musici (glasba avguštinskih menihov) za založbo NovAntiqua Records.


Četrtek, 23. 11. 2023 ob 19.30 dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
Éva Osztrosits – violina
Domonkos Csabay – klavir


Spored:
W. A. Mozart: Sonata za violino in klavir v D-duru KV306
S. Veress: Sonatina za violino in klavir
B. Bartók-Zathureczky: izbor iz cikla "Za otroke" (BB53)
Z. Kodály: iz serije Epigrami
C. Debussy: Sonata za violino in klavir v g-molu

Violinistka Éva Osztrosits se je začela učiti violino pri sedmih letih (Emő Brandiszné) in študij nadaljevala pri Zsoltu Kalló. Leta 2017 je diplomirala na Visoki šoli za glasbo Ferenca Liszta v Budimpešti v razredu Katalin Kokas. Trenutno na isti šoli zaključuje podiplomski študij. Je prejemnica številnih nagrad z mednarodnih violinskih tekmovanj, mdr. 1. nagrade s tekmovanja Leó Weiner Chamber Music Competition (2016). Istega leta je prejela tudi državno štipendijo in kot edina Madžarka Yamahino štipendijo. Kot navdušena komorna glasbenica je bila leta 2019 skupaj z godalnim kvartetom Kruppa Quartet sprejeta v program ECMA (European Chamber Music Academy), v katerem priznani komorni glasbeniki in sestavi poučujejo in podpirajo mlade komorne zasedbe. Kot solistka je nastopila že z orkestri, kot so Concerto Budapest, Austro-Hungarian Haydn Orchestra, Savaria Symphony Orchestra in Camerata pro Musica Chamber Orchestra. Sodelovala je že na uveljavljenih festivalih, kot so Mednarodni festival komorne glasbe Lockenhaus, Kaposfest, Spomladanski festival v Budimpešti, Festival Auer Lipót Violin Festival, festival Intonation-Ungarn Contemporary Music Festival ali Quartettissimo String Quartet Festival. Leta 2018 je zmagala na tekmovanju Zathureczky Ede Competition in si omogočila uporabo mojstrske violine Rugeri.

Četrtek, 30. 11. 2023 ob 19.30 dvorana sv. Frančiška Asiškega, Koper
Karosi Júlia Quartet
"Večer avtorskega jazza"

 


Júlia Karosi velja za eno vodilnih madžarskih jazzovskih vokalistk. Takoj po diplomi na Glasbeni akademiji Franza Liszta v Budimpešti leta 2010 je ustanovila svoj kvartet. Že po dveh letih je posnela svoj prvi album Stroller of the City Streets pri založbi Whereabouts Records na Japonskem, ki je naletel na odlične odzive. Leta 2014 je izdala že svoj drugi album Hidden Roots za založbo Dot Time Records v New Yorku. V njem je posnela avtorske skladbe in tudi številne priredbe madžarskih ljudskih pesmi. Júlia Karosi ima klasično izobrazbo, kar je razvidno tudi iz njene odlične pevske tehnike in njenega repertoarja ter glasbenega ozadja. Ustvarja avtorsko glasbo, pogosto pa aranžira tudi ljudsko glasbo in dela skladateljev, kot so Béla Bartók, Zoltán Kodály, George Gershwin ali Stephen Sondheim. Pri tem vedno ohranja svojo osebno noto in ostaja na področju jazza. Na njenem zadnjem albumu Without Dimensions (izdan oktobra 2020 pri založbi Double Moon & Challenge Records) sta npr. Júlia Karosi in kitarist Ben Monder dela Béla Bartóka in Zoltána Kodályja "preoblekla" v sodobno jazzovsko različico.