07.01.2024 ob 09:40
Deli članek

Logatec (MOREL)- Simfonični orkester Cantabile je pred božičem v Cankarjevem domu v Ljubljani priredil že tradicionalni gala božični koncert. Obiskovalci so se v razprodani Gallusovi dvorani podali na dvourno glasbeno potovanje iz Alp v Ande.

Maestro Marjan Grdadolnik je skupaj z več kot 200 glasbeniki pripravil izjemno glasbeno doživetje, ki so ga obiskovalci ob koncu koncerta nagradili s stoječimi ovacijami in skupnim prepevanjem. V programu polnem strastne glasbe, ki je povezal slovensko in argentinsko kulturo, so nastopili slovensko-argentinski baritonist Lucas Somoza Osterc, pevka Estera Stojko, violinistka Gaja Žnidaršič, Vokalni ansambel Virilis, godalni orkester Veris in veliki združeni zbor (MePZ Adoramus, MePZ Duri, MoPZ Razpotje), združeni mladinski (zbor Adoramus ter pevci iz glasbenih šol Logatec, Črnomelj in Kranj). Raznolik program je vključeval dela Ginastere, Piazzolle, Ramireza in slovenske božične pesmi, obiskovalci pa so lahko prisluhnili temperamentni glasbi iz baleta Estancia, pa Libertangu, z izvedbo Rezijanske, ki je del simfonične pesnitve Barve zelenega smaragda in jo v Argentini množično plešejo folklorne skupine, pa so se ustvarjalci koncerta poklonili nedavno pokojnemu skladatelju Avgustu Ipavcu.

»Moč glasbe je v tem, da povezuje in po vsakem koncertu moramo biti boljši ljudje.« je po koncu argentinsko-slovenskega koncerta povedal glavni pobudnik in ustvarjalec koncerta Marjan Grdadolnik. Obiskovalci so bili nad koncertom, energijo in božičnim doživetjem navdušeni, vidno očaran je bil Holger Federico Martinsen, argentinski veleposlanik na Dunaju.

Že tradicionalno bo Simfonični orkester Cantabile koncertno vzdušje prenesel tudi v Logatec, saj prirejajo tudi novoletni koncert, ki bo 7. januarja 2024 ob 19.00 v Športni dvorani Logatec. Vstopnice (15 €, dijaki/študenti 10 €, otroci OŠ prost vstop) so na voljo uro pred koncertom ter na Petrolu, Pošti Slovenije ali Eventimu: https://www.eventim.si/si/vstopnice/slovensko-argentinski-bozic-logatec-sportna-dvorana-629457/event.html. To je sporočila Mihaela Leskovec. (konec)