19.04.2023 ob 22:58
Deli članek
Premiera Ljudje, kraji in stvari LJUDJE, KRAJI IN STVARI

Ljubljana (MOREL)- V Mladinskem bodo v soboto ob 19.30 uri uprizorili dramo Ljudje, kraji in stvari priznanega angleškega dramatika Duncana Macmillana, ki mu je v zadnjih nekaj letih uspel preboj z angleških na evropske (tudi slovenske) gledališke odre. Zanj je značilen neobremenjen, na videz preprost realističen slog, ki v gledališču pogoste teme, kot so družina in odnosi, vzgoja in izobraževanje, osebnostne motnje, samomorilnost, odvisnost od drog in alkohola, predstavi kompleksno, brez šolskega psihologiziranja in enoznačnih rešitev, ki bi like in situacije poenostavljali v znane šablone. 

Prevod je pripravil Andrej E. Skubic, režija je bila v rokah Matjaža Pograjca, igrajo: Daša Doberšek, Liam Hlede k. g., Klara Kastelec k. g., Nataša Keser, Klemen Kovačič, Janja Majzelj, Maruša Oblak, Ivan Peternelj, Robert Prebil, Matej Recer, Katarina Stegnar, Blaž Šef, Matija Vastl in Vito Weis

Emma je igralka in odvisnica. Zaradi dela se mora razcepljati v različne osebnosti, zato se med rehabilitacijo le težko sooča sama s sabo. Ali zunaj vseh odrskih različic sploh obstaja? Prvi poskus zdravljenja na kliniki za odvajanje ji spodleti, saj se ni zmožna iskreno in z zaupanjem posvetiti terapiji, sploh skupinski ne. V drugo ji gre bolje, a kolega med skupin­sko terapevtsko seanso njeno družinsko zgod­bo kljub temu prepozna kot Ibsenovo Heddo Gabler. Macmillan Emmino odvisnost od opoj­nih substanc gledališko izjemno učinkovito so­postavi z igralsko odvisnostjo od pozornosti, nastopanja pred občinstvom, s prizadevanjem za uspeh in slavo, bolečo nezmožnostjo neigra­nja, obenem pa ne nakaže lahkega izhoda. Tako kot delo je lahko tudi družina eden od sprožil­nih elementov odvisnosti: ljudje, kraji, stvari. In če je omamljanje v sodobnem svetu edini način preživetja, kako naj se človek sploh kdaj stre­zni? Prvi korak je, da si Emma prizna, da ima težave. Če hoče še kdaj delati kot igralka, se mora znova sestaviti.(konec)