15.09.2022 ob 14:14
Deli članek
Prva slovenska uprizoritev drame OtrociI Lucy Kirkwood v režiji Nine Šorak

Ljubljana (MOREL)- V SNG Drama repertoarno sezono 2022/23 začenjamo v Mali Drami s prvo slovensko uprizoritvijo igre Otroci angleške dramatičarke Lucy Kirkwood v režiji Nine Šorak. Drama se ukvarja z globokimi moralnimi in etičnimi dilemami v času krize in katastrofe.
 
Igro Otroci je v slovenščino prevedla Tina Mahkota. Ob režiserki Nini Šorak avtorsko ekipo sestavljajo dramaturg Blaž Lukan, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Tina Pavlović, avtor zvočne podobe Laren Polič Zdravič, lektorica Klasja Kovačič in oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš. V uprizoritvi igrajo Silva Čušin, Saša Pavček in Janez Škof. Premiera bo v petek, 23. septembra, ob 20.00 v Mali Drami.

»Drama Lucy Kirkwood Otroci ves čas preizprašuje globoke moralne in etične dileme, v katere se zaletimo v času krize in katastrofe. Ravnokar smo izkusili nevarnost korone, ki je postavila pred nas podobno vprašanje: naj zavarujemo starejše in ranljive skupine in žrtvujemo izobraževanje, kariero in ekonomsko stabilnost mladih? Katero življenje je več vredno? Tisto, ki je že mnogo preživelo in ogromno prispevalo k skupnosti, pa si zdaj na stara leta zasluži dostojnost in mir? Ali je več vredno mlado življenje, ki svoje cilje in hrepenenja šele uresničuje? Podobno vprašanje se nam bo zastavilo tudi v grozeče bližajoči se katastrofi globalnega segrevanja. Kakšno politiko varovanja življenj bomo takrat ubrali? Se bo vsak spet držal svojega koščka zemlje in skrbel za svoj blagor ali bomo sposobni pogledati na skupnost, globalno skupnost, v kateri smo vsi prebivalci istega planeta. Ali je človek znotraj nagona po lastnem preživetju sploh sposoben uzreti potrebe skupnosti? Najbolj bistveno od vseh vprašanj pa je: katero življenje je več vredno? Že s tem, ko sprašujem to na glas, sem na spolzkem terenu. To vprašanje se ne sme zastaviti, saj je jasno, da je vsako življenje enako vredno. A krizna in katastrofalna situacija nas žal pripelje tudi do tega. Zato se mi zdi nujno, da znotraj uprizoritve ne delamo zaključkov, ampak načnemo vprašanje. Dramo berem kot metaforo. Nesreča nuklearne elektrarne ponazarja širši in vedno bolj prisoten problem globalnega segrevanja. Vremenske razmere, ki jih prinaša globalno segrevanje, nam lahko čez noč odnesejo pitno vodo in dobavo električne energije ter prekinejo transportne povezave, te pa pogojujejo dostavo hrane in drugih surovin. Osnovna situacija dramskega besedila mi dopušča, da se v uprizoritvenem in konceptualnem smislu lotimo situacije po katastrofi. Glede na čas, v katerem živimo, je ta poudarek nujen,« je v repertoarni napovedi uprizoritve zapisala režiserka Nina Šorak.

To je sporočil Jernej Pristov, vodja službe za odnose z javnostmi SNG Drama. (konec)