05.03.2024 ob 00:09
Deli članek

 

Kranj (MOREL)- Življenjska moč povezuje dva avtorja Kulturnega društva likovnikov Kranj Majo Ahačič z umetniškimi slikami in Draga Paplerja s fotografijami na retrospektivni razstavi, ki je bila odprta sinoči v Galeriji Zveze kulturnih društev Kranj, Glavni trg 23 (pri vodnjaku). Na dogodku sta avtorja recitirala lastno poezijo, melodije pa sta zaigrali čelistka Iza Lota Kovač in flavtistka Dora Stepanović iz Glasbene šole Kranj. 

Rdečo nit sta avtorja povezala skozi motive, ki se vsebinsko in barvno navezujejo na inspiracijo, vtise in občutja, ki ju črpata iz narave, razmišljanja ter doživljanja sveta in življenja. Povezuje ju življenjska moč izzivov v ustvarjanju na likovnem, literarnem in kulturnem področju. Izbrala sta teme, ki jih gledata vsak s svoje strani, pa vendar so medsebojno uravnotežene in v sozvočju. Spontano raste zgodba od jutra do večera, od gora do voda, od travnikov do vrtov, od dreves do rož, od živali do rastlin, od vasi do ljudi, od oblakov do vesolja. Kot dialog se pogovarjata slika v zgornji vrsti in fotografija v spodnji vrsti v galerijski postavitvi, ki sta jo avtorja sama zasnovala. Sinergija je v vzajemnosti likovnega povezljivosti na dva različna načina ustvarjanja. Kar nekaj simbolike je v razstavi s 64 deli, ki ponazarjajo njuna časovna življenjska obdobja, saj sta ista generacija, letnik 1960.

Maja Ahačič je ustvarjala s tehniko v akrilu in pastelu,. DragoPapler v barvni fotografiji. Formati del so različnih dimenzij.Oba avtorja sta k izbranim motivom dodala lastno poezijo. Predstavila sta jo tudi na dogodku, ki ga sta povezovala sama in tako dopolnjevala likovno govorico z izražanjem z govorjeno besedo. Na ogled sta z zapisi in fotografijami v posebnem kotičku postavila tudi drugo kulturno udejstvovanje, Maja Ahačič na gledališkem in scenskem področju ter Drago Papler na področju literature in publicistike. V izložbi galerije sta postavila izbrana dela, dokumente in zapise. Razstavo je pospremila tudi galerijska zloženka. (konec)