03.04.2024 ob 21:51
Deli članek

Ottawa (MOREL)-  Po izjemnem odzivu kanadske akademske in kulturne sfere na lanski simpozij SCI_ART, ki je bil na pobudo slovenskega veleposlaništva organiziran v sodelovanju z Nemčijo ter galerijo SAW v Ottawi, kasneje pa sta se mu pridružili še Danska in Avstrija, bomo letos priča drugi ediciji dogodka, ki tokrat v organizaciji združuje 10 držav z vrhunskim mednarodnim programom.

Dogodek bo potekal 6. in 7. aprila 2024 v Ottawa Art Gallery ter galeriji SAW v Ottawi. Poleg Slovenije, ki je pobudnica simpozija v organizaciji projekta sodelujejo še Avstrija, Danska, Norveška, Francija, Nemčija, Bolgarija, Irska, J. Koreja, Kanada, ter dodatnimi individualni programski sodelavci iz skupno 17 držav.

Slovenijo bosta ob vsebinski podpori društva v tujini izobraženih Slovencev VTIS zastopali priznani umetnici in raziskovalki Maša Jazbec iz Tehnoparka Celje ter intermedijska umetnica in raziskovalka Valerie Wolf Gang. Jazbečeva, ki je tudi gostujoča profesorica na Univerzi v Linzu, deluje na področju robotike in tehnologij povezave med možgani in stroji. Na dogodku bo predstavila najnovejša dognanja na področju povezovanja robotike in nevroznanosti. Valerie Wolf Gang, ki trenutno sicer deluje na ministrstvu za obrambo Republike Slovenije, se bo osredotočala na povezavo med umetnostjo, tehnologijo in vplivom na družbeno-etične procese ter izvedla delavnico na temo strategij za premagovanje tehnofobije: Etični in družbeni vplivi tehnološkega razvoja.

Program SCI_ART se aktivno ukvarja z aktualnimi družbenimi temami, pri čemer združuje znanstvene in umetniške pristope za obravnavanje kompleksnih izzivov sodobne družbe. S svojim interdisciplinarnim pristopom omogoča poglobljeno raziskovanje vprašanj, kot so vpliv tehnološkega napredka na družbo, okolijske spremembe, etične dileme v znanosti in tehnologiji ter družbene neenakosti.

Pobuda simpozija SCI_ART, ki jo je v lanskem letu sprožilo veleposlaništvo Republike Slovenije v Ottawi dobiva vedno večje razsežnosti. Poleg sodelovanja različnih diplomatskih, kulturnih in akademskih institucij, opažamo, da se dogodek že vključuje v kurikulum profesorjev lokalnih univerz, medtem ko druga mesta po državi izražajo interes za razširitev dogodka v njihova okolja. Gre za edinstven in prodoren projekt Slovenije v Kanadi, ki ima velik potencial za nadaljnji razvoj ter promocijo Slovenije kot pomembnega akterja na področju povezovanja znanosti, kulture in tehnologije. To je sporočil Simon Pribac. (konec)