13.05.2024 ob 18:06
Deli članek
Ukrajinci bodo očitno znova mastno služili na račun EU

Bruselj (MOREL)- Začasna opustitev uvoznih dajatev in kvot za ukrajinski izvoz v Evropsko unijo bo po današnji potrditvi v Svetu EU in glasovanju v Evropskem parlamentu 23. aprila podaljšana še za eno leto. EU s tem ponovno izvede svojo zavezo, da bo podpirala Ukrajino, dokler bo potrebno. Evropski kmetje bodo očitno morai znova na ulice zaradi cenenega uvoza ukrajinskih žit in drugih pridelkov in proizvodov. 

Komisja trdi, da ukrepi upoštevajo tudi pomisleke zainteresiranih strani EU. V ta namen – in ob upoštevanju znatnega povečanja uvoza nekaterih kmetijskih proizvodov iz Ukrajine v EU v letih 2022 in 2023 – prenovljene ugodnostii vsebujejo okrepljen zaščitni mehanizem . Omogoča hitre popravne ukrepe v primeru večjih motenj na trgu EU ali na trgih ene ali več držav članic.

Poleg tega velja zasilna zavora za jajca, perutnino, sladkor, oves, koruzo, zdrob in med, ki se bo samodejno sprožila, če bo obseg uvoza dosegel povprečni letni uvoz, zabeležen med 1. julijem 2021 in 31. decembrom 2023. To so sporočili iz predstavništva evropske komisije v Sloveniji. (konec)