24.10.2022 ob 19:33
Deli članek
V Drami gostuje Jugoslovensko dramsko pozorište

Ljubljana (MOREL)- V ljubljanski Drami bo gostovala odmevna beograjska uprizoritev Sofoklejevega Kralja Ojdipa v režiji Vita Tauferja. Jugoslovensko dramsko pozorište se bo na Velikem odru predstavilo v torek, 15. novembra, ob 19.30. Kralj Ojdipus, Sofoklejeva tragedija o nesrečnem tebanskem kralju Ojdipu, 2500 let po svojem nastanku še vedno velja za veliko pesniško delo, eno najpomembnejših v zgodovini evropskega gledališča. Njegova univerzalna in pomensko odprta ter večno živa pesniška govorica je omogočila neštevilne interpretacije. O tragediji Kralj Ojdipus, ki je bila že v antiki Sofoklejevo najbolj znano delo, je Aristotel v svoji razpravi O pesniški umetnosti zapisal, da je popoln model tragedije.

Še posebej za sodobni čas velja, da o Kralju Ojdipu več razpravljajo, kot ga uprizarjajo. Na vprašanje, zakaj danes uprizarjati to znamenito delo, je režiser Vito Taufer odgovoril: »Mislim, da se nahajamo v trenutku, ko ne vemo, ali bo zmagala iracionalnost ali zdrava pamet. To je zgodba o izginotju demokracije. O poskusu nekega vladarja, da bi uredil državo, da bi poiskal razloge razpadanja in gnilobe. Ki slavno propade. Za dolgo dolgo časa. Bitka med racionalnim in iracionalnim principom.«
 
Najnovejša srbska uprizoritev tega dela v režiji slovenskega režiserja Vita Tauferja je doživela premiero 17. septembra na velikem odru »Ljuba Tadić« gledališča JDP. Dramsko besedilo v prevodu Miloša Đurića sta priredila Vesna Radovanović in Marko Manojlović, dramaturginja uprizoritve je bila Vesna Radovanović, scenograf Lazar Bodroža, kostumografinja Marija Marković Milojev, skladatelja Robert Pešut - Magnifico in Aleksander Pešut - Schatzi, odrski govor je oblikovala Ljiljana Mrkić Popović, oblikovalec svetlobe pa je bil Siniša Čupić.
 
V uprizoritvi Ojdipa igra Milan Marić, Jokasta je Nataša Ninković, Kreon Srđan Timarov, Tejrezias Bojan Dimitrijević, Svečenik Aleksandar Đurica, Zborovodja Miloš Samolov, Pastir Nebojša Ljubišić, Sel iz Korinta Zoran Cvijanović, Sel z dvora Joakim Tasić, Pevec Marko Radojević, Diakon Milan Bobić (absolvent beograjske Akademije umetnosti), Telesni stražarji so Luka Antonijević, Luka Sević, Veljko Stevanović (absolventi beograjske Akademije umetnosti). V uprizoritvi nastopata tudi glasbenika Darko Golić (kontrabas) in Luka Lopičić (harmonika).
 
Izjemno uspešno uvodno premiero sezone 2022/23 na velikem odru Jugoslovenskega dramskega pozorišta so pospremile razprodane ponovitve in številni pozitivni odzivi občinstva in gledališke stroke, med njimi tudi kritike, objavljene v srbskih časopisih Nin, Vreme in Blic. (konec)