30.11.2023 ob 10:32
Deli članek
V nedeljo prost vstop v kulturne ustanove

Celje (MOREL)- Ministrstvo za kulturo je z dnevom odprtih vrat slovenske kulture, ki ga imenujemo Ta veseli dan kulture, začelo leta 2000 ob 200-letnici rojstva Franceta Prešerna. Od takrat vsako leto 3. decembra na obletnico pesnikovega rojstva številne kulturne ustanove po vsej Sloveniji na široko odprejo svoja vrata in obiskovalce povabijo na brezplačne kulturno - umetniške dogodke. V Celju bomo različne kulturne vsebine poskušali približali čim širšemu krogu ljudi. Verjamemo, da bodo občanke in občani izkoristili priložnost in si vzeli čas za svet umetnosti. Spoznali bodo našo bogato, raznoliko kulturo in dediščino ter se srečali z nekaterimi kulturnimi ustvarjalci, ki jih bodo zagotovo navdihnili.

Pokrajinski muzej Celje vabi v nedeljo med 9.00 in 13. uro v Staro grofijo in Knežji dvor, kjer bo prost vstop za ogled vseh muzejskih zbirk. V Stari grofiji si bodo lahko obiskovalci ogledali kulturno-zgodovinsko razstavo s Celjski stropom, razstavo Alma M. Karlin Poti, novo občasno razstavo likovnih del v Celju rojenega in delujočega slikarja Avgusta Friderika Seebacheria. Ob 11. uri bo v Stari grofiji ogled razstave Prevzeto v zaščito, ki jo bo vodil avtor razstave Davor Mlinarič. V Knežjem dvoru bodo na ogled razstave Celeia – mesto pod mestom, Grofje Celjski, Od šivanke do zvezd – prazgodovina in občasna razstava 100 let celjske filatelije.

V Osrednji knjižnici Celje vsako leto decembra pripravijo zaključno prireditev Z branjem do zvezd. Gre za zaključek bralne značke za odrasle, ki bo tokrat 12. decembra. V nedeljo. 3. decembra, bo knjižnica zaprta, v ponedeljek, 4. decembra, pa bo njihov gost svetovni popotnik Zvone Šeruga, ki bo ob 17.30 v Študijski čitalnici predstavil svoj popotni življenjepis Kilometri življenja.

V Muzeju novejše zgodovine Celje bodo brezplačni ogledi stalnih in občasnih razstav med 14. in 18. uro. Ob 16. uri bo javno vodstvo po razstavi Stran pa ne bomo metal -o pogubnih navadah in boljših praksah, v Otroškem muzeju Hermanov brlog pa bo ob 15. uri Hermanova družinska ustvarjalnica. V Fotohiši Pelikan, na Razlagovi ulici 9, bodo razstave na ogled od 14. do 16. ure.

V razstavnem prostoru Zgodovinskega arhiva Celje bo ob 11. uri brezplačen ogled razstave Je bilo v Celju dovolj mostov. Razstavo bo vodil njen avtor dr. Bojan Himmelreich.

V Tehnoparku Celje bo ta dan otroška kulinarična delavnica: https://tehnopark.si/Praznicna-kuhna-cele-kuha/Otroska-kulinaricna-delavnica-zmio_1_2/ ter znanstveni šov ob 12.15 v amfiteatru.

K brezplačnemu obisku razstav in na vodstvi v galerije v nedeljo vabi tudi Center sodobnih umetnosti Celje. Ob 17. uri bo v Likovnem salonu po svoji samostojni razstavi Moje življenje je dlakava zgodba vodila umetnica Lea Culetto. Uro kasneje bo v Galeriji sodobne umetnosti vodenje po skupinski razstavi Večno nenapisano pismo s kustosinjo Mašo Knapič.

Delovni čas razstavišč:

  • Galerija sodobne umetnosti 14.00-19.00
  • Likovni salon 14.00-19.00
  • Galerija Račka 16.00-19.00

To je sporočila Mojca Grušovnik Andrić iz kabineta celjskega župana. (konec)